Geitmyras beste oppskrifter
Bønnebab
Fargerik, frisk, sprø og med mye protein fra bønner og linser. Dette er en vegetariske utgave av kebaben og en favoritt på Geitmyra.
Geitmyras fiskepinner
Når du lager fiskepinnene selv vet du akkurat hva som er i dem, og du kan bruke den fisken du vil.
Linsesuppe
Denne linsesuppa er populær blant både barn og voksne, proppfull av næring og deilige krydder.
Knekkebrød
Det er noe helt eget og ekstra godt med hjemmelagde knekkebrød. Geitmyras knekkebrødene er proppfulle av sunt fett fra alle frøene og masse fiber fra gryn. Fiber trenger vi i fordøyelsen vår og man kan si at fiber hjelper til med å holde tarmene våre rene og fine.
Hjemmelaget tacokrydder
Tacoens kjennetegn er lukten og smaken av krydderet. Denne oppskriften er et godt utgangspunkt for å lage din egen blanding – prøv deg fram med mengdene, eller suppler med andre krydder som fennikelfrø eller kanskje et lite dryss kanel for å utvikle din egen magiske mikstur!
Eple- og rabarbrakompott
Kompott, hva betyr det egentlig? Det høres jo ut som «komplott», og kanskje det ikke er så langt fra sannheten: Vi koker sammen flere søte og gode ting til ingrediensene smelter sammen til en helt ny ting. Ordet kommer sikkert fra noe fransk, og betyr at frukt og sukker er sammenkokt.
Lammecurry med potet
Curry er godt, men det er lett å la seg forvirre. I Norge er karri en krydderblanding, mens i England er curry navnet på gryteretten man lager med denne krydderblandingen. Opprinnelig var kari navnet som ble gitt til en krydret saus som ble spist i Madras i Sør-India.
Kokossei med råkost og knutekålbåter
Kokosmelk, soya og ingefær gir en herlig smakfull rett. Når alt tilberedes i samme form er det også en enkel måte å servere fisk på. Potetene i bunnen har en velkjent smak og tekstur og råkosten på toppen gjør retten frisk og fargerik.
Barnas aller beste sjømatoppskrifter
Kortreist og bærekraftig tacomeny
Tortillalefser
Tortillalefser er enkelt å lage og smaker mye bedre når du lager de selv. I denne oppskriften bruke vi maismel - sånn som de gjør i Mellomamerika.
Sylta grønnsaker
Sylting er en gammel form for konservering og forlenger matens holdbarhet i tillegg til at det også løfter smaken. Rødløk og kål er en syltefavoritt her på Geitmyra, men så og si alle grønnsaker, frukt og bær kan syltes.
Hjemmelaget tacokrydder
Tacoens kjennetegn er lukten og smaken av krydderet. Denne oppskriften er et godt utgangspunkt for å lage din egen blanding – prøv deg fram med mengdene, eller suppler med andre krydder som fennikelfrø eller kanskje et lite dryss kanel for å utvikle din egen magiske mikstur!
Vegetartaco med belgfrukt
Geitmyras tacofavoritter. Disse oppskriftene har belgfrukt som hovedingrediens, noe som gjør at maten ikke bare er god i smaken, den er også god for jorda.
Ertemos med mynte
Dette er Geitmyras eget alternativ til guacamole, og vi elsker det! Den irrgrønne mosen passer perfekt til taco, men den kan også brukes som saus til alt mulig annet.
Spicy bønnemos
Bønner er ryggraden i meksikansk matlaging – og det er vel så vanlig å få tacos med bønner oppi, som kjøtt. Bønnene er deilig fyldige i smaken, og mosen kan bli skikkelig spicy og digg med chili, hvitløk, fersk koriander, spisskummen eller andre kryddere.
Gris i pita
Hode, skulder, kne og tå. Ja, du kan bruke hvilken som helst del av grisen til denne retten, men aller best blir den med kjøtt som er litt grovt og har fettmarmorering. De litt grove kjøttstykkene med mye fett trenger mer tid i ovnen. Til gjengjeld blir de ekstremt saftige og gode når de er ferdige. Og de er veldig enkle å tilberede! Sånn som i denne oppskriften.
Dipper, dressinger og salater
Tidlig matglede
Oppskrifter som passer til de aller minste ( - og resten av familien)
Til frokostbordet
Supper og gryteretter
Brød & bakst
Oppskrifter med potet
Oppskrifter med gresskar
Geitmyras desserter
Alle våre oppskrifter
Brød á la Kolbjørn
Hva er 70% av 400? Dette er en brødbakerteknikk som ikke krever oppskrift. Ekte bakere bruker ikke litermål. De veier råvarene. Til dette brødet bruker vi 400 gram mel og 70% hydrasjon. Ja, det tar litt tid. Men så blir det helt vilt bra!
Slush med ville vekster
Her lager vi slush, men du kan også bruke saften til å lage ispinner eller drikke den iskald. Den raskeste måten å lage slush på er å blande saften med knust is. Her får du oppskrift på saft av bjørkekvister, granskudd, bærblader og lønneblomster.
Blodpannekaker
I gamle dager var dette maten på den viktige slaktedagen om høsten, da grisen på gården skulle slaktes og bli mat til jul. Alle delene av grisen skulle bli mat, og blodet var en god matressurs som ikke kunne kastes.
Geitmyras pannekaker
Alle synes at pannekaker er digg mat og det er lite som slår en pannekake med rørte blåbær! Skal pannekakene bli tynne, må nemlig røra være ganske tyntflytende. Her handler suksessen om konsistens!
Tomatsuppe med linser
Tomatsuppe er manges favorittsuppe! Laget fra bunnen avblir den en vitaminbombe full av smak og grønnsaker. Vi har i røde linser for mer fylde, bedre konsistens og mer næring. Det gjør suppa ekstra mettende og god.
Falafel i vaffel
Med smak av Midtøsten er disse kikertbollene knasende gode og et supert vegetarisk alternativ til kjøttboller. De er ikke veldig vanskelige å lage, men man må huske å bløtlegge kikertene dagen før.
Grove vafler
Vaffel er godt og trenger ikke være usunt. I tillegg er en vaffelrøre super til å få brukt opp rester på: melrester, melk -, fløte- , rømme- eller yoghurtrester, frukt og grønnsaker.
Egg i skjærsilden
Denne oppskriften passer både som frokost, lunsj og middag og er en favoritt vi lager mye av både i undervisningen og på kurs her på Geitmyra.
Gahkko
Smak på ordet gahkko. Det er samisk for brød og gahkko er små brød som er stekt i panne. De er laget av rug og hvete og passer like godt til middagen som til turmat.
Bidos - samenes nasjonalrett
Mat laget av reinsdyrkjøtt er selvsagt når samefolket inviterer til fest. Lår eller bog fra reinsdyret egner seg godt til denne retten. Bidos skal stå å koke lenge, så kjøttet blir mørt og smakfullt. Servér med nystekt gahkko og rørte tyttebær.
Bønnebab
Fargerik, frisk, sprø og med mye protein fra bønner og linser. Dette er en vegetariske utgave av kebaben og en favoritt på Geitmyra.
Geitmyras fiskepinner
Når du lager fiskepinnene selv vet du akkurat hva som er i dem, og du kan bruke den fisken du vil.
Historisk byggrynsgrøt
Bygg er en av kornsorter vi dyrker mest av i Norge, faktisk har vi dyrket det siden jernalderen. I jula spiser mange risengrynsgrøt, her kommer en grøtvariant med byggryn. Det smaker kjempe godt.
Risgrøtlapper
Er du heldig og har litt risgrøt til overs? Prøv disse deilige risgrøtlappene. Superenkelt og kjempegodt, og passer både til frokost, matpakka, lunsj og til kvelds.
Hjemmelagde pepperkaker – krydret og ekstra krydret
Det er ikke alle pepperkakeoppskrifter som faktisk har pepper. Og det er jo i grunn litt rart! Vi lager en tradisjonell oppskrift med pepper og de krydderne som skal være i de beste pepperkakene. Vi lager også dobbeltpeprede pepperkaker, og med ekstra ingefær.
Geitmyras eplegløgg
Hvorfor begyntet vi egentlig med den underlige, sirupsaktige tomtegløggen? La heller barna lage årets gløgg med julekrydder og jus av gode, norske epler. Enkelt, hyggelig og skikkelig godt!
Smakfulle julegaver du kan lage selv
De beste julegavene er de man kan putte i munnen, og aller best smaker de man lager selv. Det finnes ikke noe bedre enn hjemmelaget, spiselige julegaver. Her har vi samlet 10 smakfulle oppskrifter som passer perfekt å gi i gave!
God farsdag!
Pappa ønsker seg ikke flere ting. Han ønsker seg - og trenger - mer frukt og grønt. Det er mye kjærlighet i god mat! Den beste gaven er en skikkelig deilig søndagsfrokost med fargerike smoothies og noen saftige bananlapper med havregryn! Og tid! Her er alt dere trenger til en god frokost.
Pinnebrød med gresskar – perfekt turmat
Pinnebrød er veldig populært på tur. Lag ferdig deigen på forhånd. Ikke lag dem for store, da blir de lett rå inni. Denne deigen kan også stekes som flate brød i panne. Like godt!
Brødpudding – saftig og smakfull matredder
Det er ingen grunn til å kaste gammel, tørt brød. Nicolai viser hvordan du kan forvandle det til en supergod brødpudding. Både enkelt og gøy å lage med barna.
Lammegryte med middelalderkrydder
Denne gryten består av råvarer og krydder som ble brukt i middelalderen, og før det også. Her kan vi prøve oss frem med mengden krydder, og lage egne varianter.
Geitmyras gresskargløgg
Denne gløggen kommer fra Tjekkia og har tilfalt Geitmyra via vår tidligere gartner, Jeri. Den varmer godt og er full av gode smaker! Hva med å servere denne når de små spøkelsene ringer på døra?
Supergode gresskarvafler
En strålende måte å bruke opp gresskaret på. Saftige, gode vafler med naturlig sødme. Hva med å lage gresskarvafler med litt saltmat på til middag? En ubetinget suksess!
Ovnsbakte rotgrønnsaker
Rotgrønnsaker eller rotfrukter er grønnsaker som vokser nede i jorden. I Norden bugner det av rotgrønnsaker på høsten og mange av dem holder seg gjennom hele vinteren hvis de oppbevares og lagres riktig.
Linsesuppe
Denne linsesuppa er populær blant både barn og voksne, proppfull av næring og deilige krydder.
Eplelykke
Lukten av epler om høsten fører meg rett tilbake til skoleveien hjemme. Den var lang. Veldig lang. Særlig når det var eplesesong. Fordi vi måtte innom en rekke ulike hager for å plukke med oss gravenstein, åkerø og filippa. Selv om vi hadde akkurat de samme eplene hjemme i hagen.
Superenkel og knallgod fiskegrateng
Fiskegrateng er alltid populært. Glem hvit saus eller piskede eggehviter. Bare fyll på med herlige grønnsaker!