Fiskepinner i lompe med grønnsaker og frisk yoghurtdressing

Populær Geitmyrarett!

Fiskepinner svømmer ikke rundt i havet, men er laget av fiskefilet som er vendt i polenta av mais, mel, eller i egg og brødsmuler. Når du lager fiskepinnene selv vet du akkurat hva som er i dem, og du kan bruke den fisken du vil.

Dette kunne jeg spist HVER dag!
— Linus på sommerskole i kristiansand

Vi er ekstra glade i sei. Sei er en sprek fisk i torskefamilien, med grårosa kjøtt og mye smak. Sei kan vi spise mye av, fordi det er sunt og det myldrer av sei i havet, så fisket er bærekraftig.  Sei tåler smaksrikt tilbehør, og er god å bruke til fiskegrateng, fiskekaker, fiskesuppe og fiskepinner. En fin måte å variere fiskepinnene på er å blande krydder i melblandingen. Prøv for eksempel med karri, chili, timian, oregano, raspet sitronskall eller koriander.   

Ingredienser  
(til 6 pers)  

600 g skinn- og beinfri seifilet  
200 g polenta eller sammalt hvetemel
1 ts salt 
1/2 ts pepper   
2 ts karri eller annet krydder etter smak   
Nøytral olje til steking (eks: raps, solsikke)

Utstyr: Skjærefjøl, kniv, bolle, fat, stekepanne, stekespade

Fremgangsmåte  

  1. Skjær seifileten i 2 lange og smale biter.  

  2. Bland polenta eller mel sammen med salt, pepper og karri i en bolle. Ha melblandingen din på et fat.  

  3. Vend fiskebitene i melblandingen.  Pass på at alle sider er godt dekket av mel.  

  4. Sett en panne på komfyren, skru på medium varme.  

  5. Hell litt olje i pannen. Vent med å begynne å steke til pannen er varm. Stek maks 4-6 biter av gangen, i 3-4 minutter på hver side. Har du for mye fisk i pannen blir pannen kald, og skorpen blir ikke sprø og fin.  

Tips: skal du lage en større mengde fiskepinner kan du legge dem på et bakepapirkledd stekebrett og steke dem i forvarmet ovn på 180 til 200 grader til de er gylne (ca 7-10 min).

Serveres med lomper og sesongens grønnsaker – rå, bakt eller grilla.

Oppskrift på hjemmebakte lomper.

Yoghurtdressing med urter

En deilig og kjølende dressing med en smak av agurk og mynte passer perfekt til mat på sommeren eller som tilbehør til sterk mat. Yoghurt og andre melkeprodukter lindrer når man spiser sterk mat.

Ingredienser

1⁄2 agurk
2 dl yoghurt naturell
1 fedd hvitløk, eventuelt en stilk ramsløk
1 ss finhakket gressløk
1 ts finhakket mynte
Salt
Pepper

Fremgangsmåte

1. Riv agurken på et rivjern og klem vannet godt ut av den revne agurken.
2. Finhakk urtene og hvitløken.
3. Bland revet agurk, yoghurt, urter og hvitløk i en bolle.
4. Rør godt så alt blander seg.
5. Smak til med salt og pepper.
6. La stå kaldt i en halv time før servering slik at smakene får satt seg.