Hønsesuppe med kokos, karri og byggryn

Supergod hønsesuppe!

Hønsekjøtt finner du i frysedisken, og det som er minst og billigst, gir faktisk den beste maten. Har du veldig dårlig tid, kan du bruke kyllingkjøtt i stedet for høne, men da går du glipp av all den deilige hønsekraften.

Husk å beregne god tid, for hønsekjøtt må trekke påkokeplata i minst to timer!

Hønsesuppe til 4 pers. 

1 høne, cirka 1 kg (opptint eller fersk)
1 1⁄2–2 l vann
2 dl byggryn
2 laurbærblader (frivillig)
2 ss olje
1–2 cm chili, finhakket
2–3 ts karri, eller gjerne andre typiske indiske krydderblandinger, som garam masala
1 løk, grovhakket
2 tomater, grovhakket
1 ss fersk ingefær, skrelt og raspet
1 boks kokosmelk
1 håndfull friske urter, som koriander eller persille, grovhakket
saften fra en lime
salt

Sånn gjør du

Skyll høna godt både utenpå og inni med kaldt vann. Da får du vekk rester av blod, som kan gi litt grå farge på suppa. Legg høna hel i en stor kjele, gjerne sammen med et par laurbærblad. Tilsett vann til det dekker kjøttet, legg på lokket og gi det et oppkok.

Legg byggrynene til svelling i en bolle med kaldt vann.

Når vannet koker, senker du tempera turen. La høne og vann få trekke i en og en halv til to timer med lokket på til kjøttet er helt mørt. Du har riktig temperatur på vannet når det ikke bobler, men likevel damper. I mellomtiden kan du gjøre klart alt det andre.

Bruk en annen gryte enn den du koker høna i: Varm opp olje og fres chili og krydder. Ha i løk, tomat og ingefær. Bruk god varme på plata, men unngå å svi løken.

Ha i kokosmelk og svellede byggryn, og la det stå og småkoke til byggrynene er myke. Det vil ta omtrent 15 minutter, og prøvesmak gjerne for å sjekke konsistensen. Sett gryta til side, til høna og kjøttkraften er ferdig.

Når høna har småkokt i minst 2 timer, er den ferdig. Det beste nå er å løfte hele høna over på et fat eller til en stor bolle, slik at kjøttet blir avkjølt før du deler det opp i mindre biter. Det kan hende du trenger litt hjelp av en voksen til å ta høna ut av kokevannet, for det er veldig varmt. Kast laurbærbladene, og hold hønsekraften varm på plata.

Sett kjelen med løk- og kokosblandingen på middels varm kokeplate, rett ved siden av kraftkjelen. Bruk en øse til å ha i omtrent halvparten av hønsekraften, litt etter litt. Nå er selve suppa klar. Når hønsekjøttet er kaldt nok til at du klarer å dele opp kjøttet med hendene, renser du så mye kjøtt som mulig av fuglen. Skjær alt opp i pene biter, og legg halvparten oppi suppegryta. Resten legger du i fryseren.

Smak til suppa med urter, salt og gjerne også litt limesaft for å spisse smaken litt. Nå er alt klart til servering.

OppskrifterMona Eksuppe