Påskefrokost – påskens høydepunkt

Egg med hjemmelagde tomatbønner

Påsken! Kanskje den beste ferien. Lyset er tilbake, dagene er lange, det begynner å spire og hønene legger flere egg.  Lag en deilig påskefrokost. Her er våre beste oppskrifter. Med egg, selvfølgelig. Et nylagt egg har verdi som et Fabergé-egg her på Geitmyra. 

Eggfest

Hvorfor spiser vi egg og gir egg til hverandre i påsken? Fra gammelt av har dette en naturlig forklaring. I gamledager – før vi fikk kunstig belysning – la ikke hønene egg i den mørke årstida. Først da vårsolen tittet fram og det ble varmere og lysere, startet hønene å verpe igjen. 

Lenger sør i Europa er påskeegg en gammel skikk. I katolske land startet påsken med å spise velsignede egg. Denne skikken forsvant under reformasjonen på 1500-tallet, men ungdommen fortsatte å gi hverandre egg. Skikken med å fargelegge eggene fikk vi fra Tyskland på 1800-tallet. 

I Russland bestelle Alexander III og Nicolai II kostbare og juvelbesatte egg i gave til sine ektefeller. De berømte Fabergé-eggene regnes som noe av det fremste som er laget innen gullsmedkunst. Det ble totalt produsert 57 stykker.

Men hva skal vi med det, når vi har nylagte egg fra Kristine, Kanel, May-Britt og Martha? De legger egg som er olivengrønne, himmelblå, kaffebrune, lakserosa, betonggrå og krembeige. Og de smaker himmelsk. 

Hønene på Geitmyra legger egg i alle farger

Her er våre påskefrokostfavoritter