Ketchup

Ketchup har vært en populær saus i godt over hundre år. Den stammer fra Asia, der den var en søt fiskesaus man kalte kitjap. Den lages vanligvis av tomater, eddik, sukker, salt og krydder, og blir ekstra spennende om du lager den selv! Den finnes i utallige varianter, noen velger å ha med ingredienser som egg, sopp eller banan!

Ketsjup – gøy å lage selv!

Ingredienser

gir ca 2 dl

  • 2 ss olivenolje

  • ½ rød chili, finkuttet

  • ½ gul løk, finkuttet

  • 2 fedd hvitløk, finkuttet

  • 25 g soltørket tomat i olje, finkuttet

  • 2 ss tomatpurè

  • 1 boks hermetiske tomater

  • ½ dl eplesidereddik

  • ½ dl brunt sukker

  • ¼ ts allehånde

  • ½ ts salt

Utstyr: gryte, skjærefjøl, kniv, stavmikser/kjøkkenmaskin, desilitermål, sleiv, kjøkkenvekt, spiseskje, teskje

Framgangsmåte

Tid: ca 15 min + koketid

  1. Fres løk og chili i oljen til den blir blank og myk. 

  2. Tilsett  tomatpuré, soltørka tomat, hermetiske tomater, eplesidereddik, allehånde og sukker. Kjør blandingen med en stavmikser.

  3. Blandingen skal småkoke uten lokk til den tykner, ca 1 time. 

  4. Smak til med salt.

  5. Avkjøl og ha på tett glass/flaske. Må stå kjølig!