Festmat av gammelt brød

Hvitløksbrød av gammelt brød

Lag hvitløksbrød!

Gammelt brød? Det er det ingen som har lyst på. Men hva om du forvandlet det til skikkelig snaddermat? Det er godt, det er bærekraftig og ikke minst er det bra for lommeboka.  Her er våre beste oppskrifter – laget og testet av juniorkokkene.

Hver dag kaster vi 300 000 brød i søpla. Husholdninger kaster rundt 170.000 brød. Det viser tall fra Norsk institutt for bærekraftsforskning (Norsus). Det vil si at vi kaster rundt 200 brød hvert minutt. Her er det mye å hente. Både for miljøet og for lommeboka. 

Lørdag 6. mai lagde juniorkokkene fra Geitmyra overskuddsbord. Overskuddsbord er et festmåltid som lages av overskuddsmat. Oveskuddsmat er mat som er på vei til å gå i matavfallet, men som heldigvis blir reddet og spist i stedet. Vinn. Vinn. Vinn. 


Juniorkokkenes brødredderoppskrifter 

Oppskriftene er lånt fra Opplysningskontoret for brød og korn.

Brødpudding

Det er lett å bli hekta på en skikkelig saftig brødpudding. Den kan lages som middagsversjon eller som her, med epler og jordbær som ble reddet av juniorkokkene. 

Saftig brødpudding med jordbær og epler

Saftig brødpudding til dessert!

Smakfull brødsuppe med krutonger

Brødsuppe? Er det godt? Ja, visst! Gammelt brød blir til en supergod suppe. Denne versjonen er med erter. Vi puttet også oppi det vi hadde av andre overskuddsgrønnsaker som brokkoli, fenikkel og blomkål. En perfekt måte å rydde opp i grønnsaksskuffen på. 

Brødsuppe med smakfulle krutonger

Brødsuppe med smakfulle krutonger

Krutonger

Krutonger kan brukes i salat, i pasta og suppe. Og de kan fryses ned. Det er veldig enkelt å lage – prøv deg fram med ulike urter og krydder. Skjær brødet i terninger. Vend dem i olje og det du måtte ønske av smak. Stek i ovnen i 15 minutter på 150 grader. Også veldig godt som snacks.

Pasta med sitron, hvitløk og krutonger

Dette blir raskt en favoritt. Og det må jo være en av de rimeligste middagene du kan lage. Pasta med smør, hvitløk og sitronzest. Litt ost og noen skikkelig sprø og gode krutonger. 

Matreddere

Hjemmelaget granola

Det er moro å lage sin egen granola. Og en ypperlig måte å bruke gammelt brød på. Kjør brødet i blenderen og stek i ovnen sammen med de andre ingrediensene i granolaen din. Her er også et bananreddertips.

Brødrasp til dessert og til panering

Jepp. Så enkelt. Både til panering av fisk, kylling, fiskegrateng eller andre retter du trenger litt krisp på. Lag også en søt versjon til dessert. Tilslørte bondepiker er en favoritt her på Geitmyra. 

Hvitløksbrød

Alt du trenger er brød, smør, hvitløk, noen ferske urter og rikelig med ost, så forvandles et tørt, gammelt brød til middagens høydepunkt. Eller den perfekte kveldsmaten! Del brødet på kryss og tvers og stapp det med godsakene. Stekes på 220 grader i 15 minutter.

Hvitløksbrød. Knallgodt.

Hvitløksbrød. Så enkelt. Så godt.

Juniorkokker på Huset på Haugen

Juniorkokkene på Huset på Haugen