Gris i pita

Hode, skulder, kne og tå. Ja, du kan bruke hvilken som helst del av grisen til denne retten, men aller best blir den med kjøtt som er litt grovt og har fettmarmorering. De litt grove kjøttstykkene med mye fett trenger mer tid i ovnen. Til gjengjeld blir de ekstremt saftige og gode når de er ferdige. Og de er veldig enkle å tilberede! Sånn som i denne oppskriften.

 

Ingredienser til 4 personer

ca. 1 kilo hel svinenakke eller 4 store nakkekoteletter

1 dl eplejuice

3 ss eplesidereddik

til krydderblandingen

10 g salt

2 hvitløksfedd, knust og finhakket eller presset

1 ts finmalt kajennepepper

2 ts finmalt røkt paprikapulver

1 ts finmalt spisskummen

1⁄2 ts malt svart pepper

1 ts sukker

1 ts sennepspulver eller samme mengde dijonsennep

Bilde av plukk-gris i pita på en fjøl.

Foto: Lars Petter Pettersen

 

Sånn gjør du

Lag krydderblandingen først. Bland alle ingrediensene i en liten blandebolle. Legg kjøttet i gryta, og gni det godt inn med krydderblandingen. Ha i eplejuice og legg på lokket.

Sett stekeovnen på cirka 120 °C. Plasser gryta med lokk på et brett på nederste hylle i stekeovnen, og noter deg hva klokka er. Nå skal kjøttet stå slik i minst 5 timer, men det gjør ikke noe om det blir en time eller to mer.

Omtrent en halvtime før du skal spise, kan du ta ut kjelen av ovnen og sette den på komfyren for å kjøle seg litt ned. La lokket være på. Imens gjør du ferdig tilbehøret, som kan være pitabrød og coleslaw eller salat, eller bakte rotgrønnsaker.

Riv passelig store stykker av kjøttet når det er så avkjølt at du kan håndtere det. Du kan se hvordan muskelfibrene nesten faller fra hverandre. Legg dem i en blandebolle, og krydre med salt og pepper om nødvendig. Bland også inn eplesidereddik, for det er godt med noe som spisser smaken litt.

Server i pitabrød eller på serveringsfat. Ha gjerne et par forskjellige sauser klare på bordet, som barbecuesaus, søt chilisaus eller rømmedressing med dill.

 

Dette er klassisk plukk-gris, eller «pulled pork», slik den ofte lages sør i USA, selv om man der ofte lager det utendørs i en barbecue-grill. Krydderblandingen kalles ofte for en «rub» fordi det er vanlig å gni den godt inn i kjøttet før den varmebehandles. Lag gjerne en stor porsjon krydderblanding som du har på et syltetøyglass med lufttett lokk, for da har du den klar til neste gang!

 

Barnas aller beste kokebok

Gris i pita er en oppskrift fra Barnas aller beste kokebok - 80 favoritter fra Geitmyra.