Kunsten å sprøsteke fisk

Nydelig, sprøstekt fisk er lett når du kan det!

Når vi spør barna på Geitmyra hvordan de liker maten, roper de ofte i kor: «SPRØTT!» Å steke fisk til skinnet blir knasende sprøtt, er kult å kunne få til. Metoden her fungerer like godt på all fisk med litt tjukt skinn, som flyndrefisk, torsk, laks og ørret.

Sprøstekt fisk til 4 personer

600–700 g fisk med skinn, delt i fire like store biter
1 håndfull finhakkede friske urter (f.eks. kjørvel og/eller persille)
2 ss olivenolje til å gni fisken med
2 ts salt raspet skall fra en økologisk sitron (bare det gule!)
2 ss olivenolje til steking


Sånn gjør du

Bland salt og urter godt på en liten tallerken.

Gni fiskestykkene inn med olje på begge sider. Legg dem i urtesaltet med skinnsiden opp, slik at urtesaltet fester seg godt til fiskestykket.

Sett stekepanna på sterk varme og ha i olje til stekingen. Med en gang oljen er skikkelig varm, går du videre til neste punkt.

Pass på at du ikke brenner deg på den varme oljen når du legger fisken i panna. Legg fiskestykket med skinnsiden ned på et lite skjærebrett, og bruk stekespaden til å skyve fiskestykket forsiktig ned i panna. Hvis det ryker mye når det steker, kan det være lurt å skru litt ned på varmen.

Fiskefileten skal nå steke med skinnsiden ned nesten helt til den er ferdig. Det er viktig å la fiskestykket ligge i fred mens det steker, så det kan danne seg ordentlig skorpe, og du enkelt kan flytte rundt på stykket uten å ødelegge det. Hvor lenge stykket må steke, handler om hvor tjukt fiskestykket er, men ta en sjekk etter omtrent 3 minutter.

Lirk stekespaden forsiktig innunder fisken uten at skinnet revner. Nå kan du løfte litt på et av fiskestykkene for å se hvor stekt skinnet er. Fisken er ferdig stekt når skinnet er sprøtt og godt brunet. Helt til slutt snur du fisken forsiktig rundt og steker den i et halvt minutt på oversiden også. Ta panna vekk fra kokeplata, men du kan godt la fiskestykkene ligge i panna til tilbehøret er ferdig.

Serveringstips: Stekt fisk er godt sammen med kokte poteter og mye mer, men en frisk salat og en klatt rømme kan være nok!