Brød uten elting? Nesten for godt til å være sant.
Men det er godt. Og sant. Gjær er levende sopp. Den trenger mat, vann og oksygen for å leve. I en deig får den stivelsen fra melet. Gjæret puster ut gass og gassen gjør at deigen hever seg. Det beste og saftigste brødet får vi ved å bruke lite gjær og heller la deigen få ekstra tid til å heve. En deig som står lenge, trenger mindre arbeid i form av knaing og elting.
Ingredienser
32 rundstykker eller 2 brød
100 g bløtlagte byggryn
600 g siktet hvetemel
300 g fin sammalt hvete
200 g fin sammalt rug
1 ss salt
15 g fersk gjær
8 dl kaldt vann
Framgangsmåte
Ha alt melet og byggrynene i en bolle sammen med saltet.
Mål opp vannet, og løs opp gjæren.
Lag en fordypning i melet, og hell oppi vann-gjær blandingen.
Rør deigen godt sammen i et par minutter.
Ha deigen i en brødform ikledd bakepapir.
Dekk brødformen med et klede og sett den kjølig natten over.
Neste dag
Om deigen har stått kjølig, bør den få romtemperatur før du steker den.
Forvarm ovnen til 200 grader.
Stek de ferdige hevede brødene i 30-40 minutter.