Tacogryte - Chili sin carne
Tacogryte eller chili sin carne betyr chili uten kjøtt og smaker helt himmelsk i tillegg til at det er veldig sunt. Server retten med ris om ønskelig og/eller et par nachochips eller en bit tortillalefse. Pynt med litt friske korianderblader og en teskje rømme.
Ingredisenser
til 15 personer
4 ss raps- eller solsikkeolje
2 løk
5 fedd hvitløk
4 gulrøtter, ikke skrell dem
2 paprika
2 chili
2 bokser bønner, kokte (400 grams bokser med bønnemix, kidney, brune eller sorte bønner)
2 bokser hakka tomater
2 ss tomatpure
2 dl røde linser, tørre
5 dl vann/kraft (buljong)
2 ss krydderblanding (se egen oppskrift)
1 ss kakaopulver (ren kakao, uten sukker)
1 ss honning
1 dl kaffe (kok litt kaffe på forhånd)
Tilbehør
2 dl fullkornsris, tørr
1 bunt frisk koriander
nachochips (2-4 chips/porssjon)
1 boks rømme (1 ss/p)
Framgangsmåte
Lag tacokrydder blandingen, se egen oppskrift.
Skrell og finhakk løk, hvitløk og chili. Grovhakk paprika og gulrot og ha alt i en romslig kjele med litt olje på middels varme.
Tilsett tomatpuré, krydder, kaffe og kakao samt godt med salt og pepper. La det stå til grønnsakene er myke, ca. 5-6 minutter. Rør jevnlig.
Ha i røde linser, hakka tomater og fyll tomatboksene halvfulle med vann eller kraft om du har det, ha i og rør rundt.
Plukk korianderbladene av stilkene og ha dem i kjøleskapet. Skyll og finhakk stilkene.
La det småkoke under lokk som delvis dekker kjelen i 30-40 minutter.
Når koketiden er over har du i skylte bønner og de finhakkede korianderstilkene.
La det stå på varmen et par minutter til bønnene er varme.Server med ris om ønskelig og/eller et par nacho-chips. Pynt med friske korianderblader og en teskje rømme.
Geitmyras tacokrydder
Ingredienser
2 ts spiskummen
1 ts oregano
1 ts korianderfrø
1 ts paprikapulver (gjerne røkt)
½ ts chiliflak
½ ts hel pepper
½ ts salt
Framgangsmåte
Rist spisskummen, pepper og korianderfrø i en tørr panne til det lukter godt. Bruk en morter og knus alle krydderne til fint pulver. Tilsett paprikapulver til slutt.
Tips: Lag trippel porsjon (eller mer) når du først er i gang, så har du også til senere. Oppbevar krydderet i et glass eller en lufttett boks.