Tacogryte - Chili sin carne

Tacogryte eller chili sin carne betyr chili uten kjøtt og smaker helt himmelsk i tillegg til at det er veldig sunt. Server retten med ris om ønskelig og/eller et par nachochips eller en bit tortillalefse. Pynt med litt friske korianderblader og en teskje rømme.

 

Ingredisenser

til 15 personer

  • 4 ss raps- eller solsikkeolje

  • 2 løk

  • 5 fedd hvitløk

  • 4 gulrøtter, ikke skrell dem

  • 2 paprika

  • 2 chili

  • 2 bokser bønner, kokte (400 grams bokser med bønnemix, kidney, brune eller sorte bønner)

  • 2 bokser hakka tomater

  • 2 ss tomatpure

  • 2 dl røde linser, tørre

  • 5 dl vann/kraft (buljong)

  • 2 ss krydderblanding (se egen oppskrift)

  • 1 ss kakaopulver (ren kakao, uten sukker)

  • 1 ss honning

  • 1 dl kaffe (kok litt kaffe på forhånd)

 

Tilbehør

  • 2 dl fullkornsris, tørr

  • 1 bunt frisk koriander

  • nachochips (2-4 chips/porssjon)

  • 1 boks rømme (1 ss/p)

 

Framgangsmåte

  1. Lag tacokrydder blandingen, se egen oppskrift.

  2. Skrell og finhakk løk, hvitløk og chili. Grovhakk paprika og gulrot og ha alt i en romslig kjele med litt olje på middels varme.

  3. Tilsett tomatpuré, krydder, kaffe og kakao samt godt med salt og pepper. La det stå til grønnsakene er myke, ca. 5-6 minutter. Rør jevnlig.

  4. Ha i røde linser, hakka tomater og fyll tomatboksene halvfulle med vann eller kraft om du har det, ha i og rør rundt.

  5. Plukk korianderbladene av stilkene og ha dem i kjøleskapet. Skyll og finhakk stilkene.

  6. La det småkoke under lokk som delvis dekker kjelen i 30-40 minutter.

  7. Når koketiden er over har du i skylte bønner og de finhakkede korianderstilkene.
    La det stå på varmen et par minutter til bønnene er varme. 

  8. Server med ris om ønskelig og/eller et par nacho-chips. Pynt med friske korianderblader og en teskje rømme.

 

Geitmyras tacokrydder

Ingredienser

  • 2 ts spiskummen

  • 1 ts oregano

  • 1 ts korianderfrø

  • 1 ts paprikapulver (gjerne røkt)

  • ½ ts chiliflak

  • ½ ts hel pepper

  • ½ ts salt

Framgangsmåte

Rist spisskummen, pepper og korianderfrø i en tørr panne til det lukter godt. Bruk en morter og knus alle krydderne til fint pulver. Tilsett paprikapulver til slutt.

Tips: Lag trippel porsjon (eller mer) når du først er i gang, så har du også til senere. Oppbevar krydderet i et glass eller en lufttett boks.