Blåskjell i tomatsaus

Blåskjell er noe av det billigste og beste vi kan få fra havet. I tillegg er det en fantastisk skapning: Ett eneste blåskjell renser fem liter sjøvann i timen! Det er fint for alt som lever under havoverflaten, men det betyr også at giftstoffer fra vannet kan bli værende igjen i blåskjellet. Hvis det er en periode med mye giftige alger i sjøen, kan vi bli syke av å spise blåskjell. Derfor er det viktig å sjekke med Blåskjellvarselet eller appen Blåskjell før du plukker for å spise.

Blåskjelltesten

Døde blåskjell blir uspiselige i løpet av kort tid. Derfor er det viktig at du gjør en kjapp test av hvert eneste skjell før du begynner matlagingen: Legg dem i vasken og skyll med kaldt vann. Ta opp et skjell, riv av skjeggtrådene og sjekk at skallet er uten sprekker. Hvis skjellet er åpent, så trykk eller bank på det – hvis skjellet er levende, vil det lukke seg etter kort tid. Åpne skjell må kastes. Bruk nesa også: Lukter det vondt, kaster du skjellet.

Skjell som ikke har åpnet seg etter varmebehandling, kan også kastes. Det er ikke sikkert at de er dårlige, men det kan være greit å være på den sikre siden.

 

Blåskjell i tomatsaus

Dette er en av de enkleste måtene å lage hverdagsfest på! Svisj, svusj, rett på bordet på 10 minutter! Vi bruker litt lakrisaktige smaker også, som passer veldig godt sammen med blåskjell - litt finhakket fennikel.

 
 

Ingredienser

til 4 personer

  • 1 kg blåskjell

  • 2 fedd hvitløk

  • ½ chili

  • ½ fennikel

  • 1 gul løk

  • 2 ss finhakket bladpersille

  • 2 ss nøytral olje (raps eller solsikke)

  • 1 boks hakket tomat

  • Salt og pepper

Til å drysse over (velg selv)

  • grovhakket bladpersille

  • det ytre skallet av en økologisk sitron, raspet

  • godt brød og smør

 

Fremgangsmåte

  1. Skyll og rens blåskjellene.

  2. Skrell og skyll hvitløk og chili. Finhakk.

  3. Skrell og skyll løk og fennikel. Kutt i små terninger.

  4. Vask og tørk bladpersillen og finhakk den.

  5. Ha olje i en gryte med lokk. Ha i hvitløk, chili og løk. Rør rundt med en sleiv.

  6. Ha i fennikel når løken er blank. La det surre et par minutter til.

  7. Ha i tomat og la det småkoke på lav varme i 10 minutter uten lokk.

  8. Smak til sausen med salt og pepper.

  9. Skru opp varmen, ha i blåskjell og sett på lokk.

  10. Når noen av blåskjellene har begynt å åpne seg rører du rundt i gryta et par ganger og setter på lokket igjen. La stå i et par minutter til, til de aller fleste blåskjellene har åpnet seg.

  11. Dryss over finhakket bladpersille før servering.