Det er helt rått å lage sushien selv!

Byens beste sushi kommer ikke fra den lokale take-awaysjappa, men fra eget kjøkken. La barna selv bestemme innholdet, utforme sin egen nigiri og rulle sine egne makiruller. Men hva inneholder egentlig sushi, og hvordan lager man det? Det er enklere enn dere tror.

Tekst: Nicolai Brenna Ertzeid Foto: Martin Granum

Leter dere etter noe gøy å lage i helgen? Kanskje har det blitt litt lite fisk i det siste. Og kanskje det kunne være gøy å lage maten sammen. Svaret er nærmere enn dere tror og det kommer fra havet. 

Mange barn har sushi som favorittmat, og behersker også sjargongen som rene sushikokkene: sashimi, nigiri og wasabi kommer på rams.

Dere trenger hverken avansert utstyr eller å dra på spesialbutikker for å kunne lage sushi selv. Selv de vanligste matbutikkene har en egen seksjon med alt dere trenger, og søker du opp sushioppskrift på google får du massevis av tips til sammensetninger og enkle oppskrifter på ris og chilimajones. 

Sushikurs med Nicolai

Basisingredienser til sushi

Sushi kan bestå av mange eller få ingredienser, men følgende ingredienser regnes som de viktigste: nori, ris med riseddik, fisk og grønnsaker. I tillegg synes mange det er godt med soyasaus og syltet ingefær som tilbehør. Vil dere ha et lite kick, er det snadder med litt wasabi.

Den enkleste rett kan bestå av kun rå fisk (sashimi), mens i de mest bugnende makirullene er det kun fantasien – og størrelsen – som setter begrensninger. 

Det er sosialt og gøy å lage sushi sammen!

Utradisjonelle råvarer

Mange barn har laks som favorittfisk, og sushi er slik sett intet unntak. Men hvorfor ikke utfordre laksens posisjon som den råeste fisken i sushi? Hva med torsk? Smørflyndre? Hval?

La barna bestemme og fantasien få løpe fritt! Obs: som hovedregel må all vill fisk fryses ved -20 grader i minimum 24 timer før den brukes i sushi, mens oppdrettsfisk kan spises med én gang. 

Hval får dere kjøpt frossen i de fleste matbutikker. Den er best dersom den freses raskt i panna, slik at den får stekeskorpe men fremdeles er rå inni (gjennomstekt blir den seig og mindre velsmakende). Tilsett salt og pepper og den er klar på fem minutter. 

Ris som råvare

Sushirisen smaksettes med riseddik som inneholder sukker og salt. Dette gir risen sødme, syre og umami som gjør at risen smaker bedre sammen med fisken og grønnsakene. I prinsippet er det bare å skylle og koke risen, deretter vende inn eddiken. Se oppskrift nederst. 

Sprøtt med grønt

Når det gjelder grønnsaker i sushi er det virkelig bare fantasien som setter grenser. Likevel er det noen kombinasjoner som er mer populære, og velsmakende, enn andre. En av de mest populære makirullene er California roll, som inneholder krabbe, agurk og avokado. 

Tenk gjerne sesong og lokalt. Bruker dere feit fisk kan det være godt med noe syrlig, for eksempel epler. Gulrøtter er en knasende sprø ingrediens, perfekt sammen med torsk og fennikel. Sistnevnte kan minne litt om anis. Bruk den frukten og de grønnsakene du liker best! 

Makiruller med sprøstekt torsk.

Majones

Tilfører dere litt majones til sushien kan dere tilføye både smak og fylde, samtidig som dere har det gøy mens dere lager den! Lag en basisoppskrift som så deles opp, og tilsett så det krydderet eller de urtene dere ønsker.

Chilimajones er en superkombo med sushi, og mange er glade i hvitløksversjonen aioli. Ellers er det godt å bruke ferske urter som persille, dill og gressløk. Eller som vi pleier å si: det blir aldri kjørt med kjørvel! Hvorfor ikke utfordre det tradisjonelle og bruke mynte eller sitronmelisse i majonesen – et skikkelig friskt tilskudd!

Sushinerding

Sushien oppstod utenfor Japan, nærmere bestemt i området rundt Mekongelven. I dette området i Sørøst-Asia ble det laget Narezushi; fermentert fisk i sur ris. Retten var raskt å tilberede, billig og kunne spises med hendene; perfekt for folk i farta eller som snacks på teateret(!). Risen ble opprinnelig ikke spist, men hjalp til med fermentering av fisken og konserverte den samtidig som den skapte umamismak.

Hanaya Yohei regnes som den moderne sushiens far, oppfinneren av nigirien, som fremdeles er den mest populære sushien i Japan. Yohei la på begynnelsen av 1800-tallet en skive rå fisk på ris tilsatt eddik, og laget slik den første nigirien. Samtidig sørget han for at den moderne sushien regnes som japansk.  

Svett med wasabi

Wasabi kommer opprinnelig fra wasabia japonica, og ikke pepperrot, som er likt i smak og som den ofte erstattes med. Den opprinnelige wasabiplanten har naturlige antimikrobielle ingredienser som gjør at den er perfekt for å ta livet av mikrober og parasitter i rå sjømat, samtidig som den tilfører et kraftig sting i smaken.  

Prøv dere fram med sjømat, grønt og frukt.


Oppskrift på sushiris

Dette er oppskrift med 300 gram ris til ca. 4 personer. Bruk sushiris eller annen rundkornet ris, som grøtris. Mye rimeligere!

Risen skylles grundig til vannet er helt klart. La risen stå i kaldt vann i 20-30 min. Hell av vannet i en sil.Hell på nytt vann, så vannet dekker til ca. 1 cm over risen.

Kok opp med lokk (det er ikke lov å løfte på lokket før risen er ferdig). Med en gang det begynner å koke (hør etter) skrur du ned varmen så det står og simrer. La simre i 10 min. 
Ta gryten av varmen og la stå og trekke i 10 min fortsatt med lokk.

Hell risene over på et stort fat så den spres ut og kjøles raskt ned. Hell over eddiken og bruk to stekespader til å «skjære», fordele og vende eddiken i, ikke røre rundt. La kjøle helt ned, evt. med fuktig kjøkkenhåndkle over. 

Oppskrift på majones

Bland én teskje sennep med én kork eplecidereddik og én eggeplomme. Det er en fordel om ingrediensene holder romtemperatur. Rør fort mens du tilsetter litt og litt nøytral olje, til sammen 2 dl. Det skal bli en jevn blanding uten at det skiller seg. Tilsett finhakka chili eller hvitløk eller det du måtte ønske for å få en supersnadder majones.

Majones er egentlig en umulighet, en blanding av blant annet vann og olje. Vanligvis vil de to skille seg, oljen legger seg oppå vannet. Men eggeplommen inneholder et stoff – lecitin – som binder oljen og vannet. Hemmeligheten med å lage en god majones er å piske inn oljen litt etter litt. Hvis man heller for mye av gangen, «sprekker» majonesen. Hvis det skjer, kan du piske sammen en ny eggeplomme i en ren bolle, og tilsette den sprukne majonesen i små dråper.

Framgangsmåte 

Knekk egget i en bolle og skill plommen fra hviten. Du skal kun bruke eggeplommen. Pisk eggeplommen sammen med sennep, salt og sitronsaft eller eddik. Hell i en dråpe olje og pisk inntil oljen har blitt pisket helt inn. Tilsett en og en dråpe til. Etter hvert kan du begynne å tilsette oljen i en tynn stråle. Men ikke stress – det skal ta litt tid. Etter kort tid forandrer massen struktur og blir tykk og lysegul. Smak! 




OppskrifterMona Eksushi, fisk