Hjemmelaget pålegg eller dipp

Foto: Mette Randem

Grønne erter på brødskiva? Prøv – det er kjempegodt! Her har vi tre typer smørepålegg som også passer godt som dipp. Pakk det i en liten boks for seg og la barna få det med seg i matpakken. Det er veldig lett, smakfullt og fargerikt. Sa vi sunt?

Ertepålegg

Ingredienser

til ca. 3 dl.

  • 5 dl ferske eller frosne erter

  • ½ l vann

  • 2 ss friske urter (mynte, estragon, dill eller andre urter)

  • Saften av 1 sitron

  • 1 ss god olivenolje

Framgangsmåte

  1. Ha ertene i en bolle.

  2. Kok opp vannet og hell over ertene. La det trekke i 2-3 minutter til ertene har tint. Hell av vannet, men ta vare på litt av det.

  3. Kjør alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin eller bruk en stavmikser til dere får en jevn masse.

  4. Spe med litt av kokevannet hvis pålegget blir for tykt. Smak til med salt og pepper.

Hummus

Denne klassiske dippen er også kjempegod som pålegg. Tahini er en masse av malte sesamfrø som dere får kjøpt i velassorterte butikker.

Ingredienser

til ca. 3 dl.

  • 250 g kokte kikerter (1 boks)

  • 1 hvitløksfedd

  • 2 ss tahini

  • Saften av ½ sitron

  • 2 ss god olivenolje

  • Litt salt

Framgangsmåte

  1. Rens og finhakk hvitløken.

  2. Hell vannet av kikertene og skyll dem.

  3. Kjør alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin eller mos med stavmikseren til røra blir glatt.

  4. Smak til med salt.

Helt rått gulrotpålegg

Et middelhavsinspirert gulrotpålegg med koriander og spisskummen. Godt å dyppe brød eller knekkebrød i. Eller bruk det under kjøttpålegg eller ost som et alternativ til smør.

Til ca. 3 dl.

3 gulrøtter
¼ løk
Saften av 1 sitron
½ ts spisskummen
3 ss god olivenolje
1 ss frisk koriander

Rens og del gulrøtter og løk. Finhakk koriander. Ha alt unntatt koriander i en kjøkkenmaskin eller blender og kjør til dere får en ganske glatt blanding. Bland inn koriander og smak til med salt.

Hjemmebakt knekkebrød – så lett!