Grønnsakslapskaus

Det er to ting som må til for å få en skikkelig god lapskaus, det ene er at grønnsakene får surre noen minutter i olje eller smør før du heller på væske, særlig løken. Det andre som trengs er en god kraft eller buljong. 

Ingredienser:

(til 10 personer)

Tid: ca 60 min med barn, ca 45 min voksen

  • 2 løk

  • ¼ sellerirot

  • ¼ kålrot

  • 1 persillerot

  • 5 gulrøtter

  • 1 purre

  • 5 poteter (melne, gjerne mandelpoteter) 

  • 2- 3 fedd hvitløk

  • 2 laubærblad 

  • salt 

  • Pepper

  • Olje (raps, solsikke)

  • 1 liter kraft eller buljong (2 buljonterninger pr. liter)

Utstyr: skjærefjøler, kniv, potetskreller, gryte, desilitermål, øse

Framgangsmåte:

  1. Finn frem alle råvarene og vask, skrell og skyll alle grønnsaken godt.

  2. Finhakke løk og stek løken i en tykkbunnet kjele eller jerngryte på svak varme med litt olje i bunnen. Hold øye med den og rør av og til. Løken skal bli myk og søt, så pass på at den ikke svir seg. 

  3. Tilsett hvitløk og la det surre litt sammen.

  4. Skjær de andre grønnsakene i terningstørrelse og ha dem i gryten etter hvert. 

  5. Kok opp vann i vannkoker hvis du ikke har kraft. Tilsett buljong til vannet og la den løse seg opp. Hell buljongvannet over grønnsakene i gryten. Bruker du kraft, hell kraften i gryten med grønnsakene.

  6. Ha i laubærblad.

  7. Lapskausen koker seg ferdig på 20 – 30 minutter uten lokk avhengig av størrelsen på bitene.

  8. Smak til med salt og pepper.