Semulegrøt

Semulegryn er fra italiensk semolina, som betyr halvmalt: Den harde kornsorten durumhvete blir ofte malt litt grovt. Det kan du kjenne om du gnir det mellom tommel- og pekefinger, at de små bitene er litt skarpe i kantene. Fra semulegryn kan du lage pasta eller nordafrikansk couscous, eller denne superdeilige grøten her, som har en litt annen oppskrift enn andre grøter. Bruk en visp til å blande inn semulegrynene i den varme melken.

 
 

Ingredienser

til 4 porsjoner

  • 1 l melk

  • 130–140 g semulegryn

  • 2 ss smør

  • 1 1⁄2 ss sukker

  • 1 klype salt

tilbehør

  • bitte små epleterninger og kanel

 

Sånn gjør du

Ha melk i kjelen og sett den på en middels varm kokeplate.

Gi melken et oppkok, og følg veldig nøye med: Melk som er i ferd med å koke, øker til nesten dobbelt mengde på bare noen sekunder! Det betyr at du må ta kjelen vekk fra kokeplata så snart du ser at melken begynner å boble og svelle opp i kjelen.

Skru ned varmen til under middels. Rør i melken med en visp samtidig som du tar i semulegrynene. Nå skal grøten småkoke i omtrent 10 minutter, og du vil se at den etter hvert vil bli tjukkere i konsistensen.

Ha i smør, sukker og salt, og rør det inn til grøten er jevn og fløyelsaktig. Server med små epleterninger og kanel.

 

PRØV DET!

Til semulegrøt er det godt med noe som er både syrlig og søtt på toppen, som syltetøy eller friske bær som er rørt sammen med litt sukker. Finhakkede aprikoser er også kjempegodt på grøt!

Semulegrøt er kosemat på en lørdagsettermiddag. Siden den gjerne kokes med melk i stedet for vann – og ofte med litt sukker og smør også – får den søt og rund smak. Men ikke svi grøtkjelen, for da blir smaken bitter og brent.