Blåskjell dampet i kjele

Blåskjell er noe av det billigste og beste vi kan få fra havet. I tillegg er det en fantastisk skapning: Ett eneste blåskjell renser tre liter sjøvann i timen! Det er fint for alt som lever under havoverflaten, men det betyr også at giftstoffer fra vannet kan bli værende igjen i blåskjellet. Hvis det er en periode med mye giftige alger i sjøen, kan vi bli syke av å spise blåskjell. Derfor er det viktig å sjekke med Blåskjellvarselet eller appen Blåskjell før du plukker for å spise.

Blåskjelltesten

Døde blåskjell blir uspiselige i løpet av kort tid. Derfor er det viktig at du gjør en kjapp test av hvert eneste skjell før du begynner matlagingen: Legg dem i vasken og skyll med kaldt vann. Ta opp et skjell, riv av skjeggtrådene og sjekk at skallet er uten sprekker. Hvis skjellet er åpent, så trykk eller bank på det – hvis skjellet er levende, vil det lukke seg etter kort tid. Åpne skjell må kastes. Bruk nesa også: Lukter det vondt, kaster du skjellet.

Skjell som ikke har åpnet seg etter varmebehandling, kan også kastes. Det er ikke sikkert at de er dårlige, men det kan være greit å være på den sikre siden.

Barnas aller beste kokebok

Denne oppskriften er fra Barnas aller beste kokebok - 80 favoritter fra Geitmyra.

 

Blåskjell dampet i kjele

Dette er en av de enkleste måtene å lage hverdagsfest på! Svisj, svusj, rett på bordet på 10 minutter! Vi bruker litt lakrisaktige smaker også, som passer veldig godt sammen med blåskjell: litt finhakket fennikel og et dryss anisfrø i kjelen.

 

Ingredienser

til 4 personer

  • 2 nett blåskjell

  • 1 middels stor fennikel, gjerne med busten

  • 1⁄2 purre

  • 1 ts hele anisfrø (ikke malte)

  • 2 dl vann

  • 1 dl fløte

Til å drysse over (velg selv)

  • grovhakket bladpersille

  • det ytre skallet av en økologisk sitron, raspet

  • godt brød og smør

Sånn gjør du

Sjekk, rens og skyll blåskjellene (se faktaboks under). Ha skjellene i en stor kjele.

Grovhakk fennikel og purre, og ha det i kjelen sammen med hele anisfrø. Legg lokket på kjelen og sett kokeplata på fullt.

Når det har kokt på full fres i 3 minutter, rister du litt på kjelen. Hold i kjelehankene med gode grytekluter, så du ikke brenner fingrene.

Hell fløten i kjelen, og legg på lokket igjen. Etter bare ett minutt koking er det klart! Server i dype tallerkener, med den deilige kokekraften til. Sett gjerne brød og smør på bordet også.