Lammegryte med middelalderkrydder

Denne gryten består av råvarer som ble brukt i middelalderen, og før det også. Mange av råvarene er de samme som i dag, eller kan minne om råvarer vi kjenner godt til. Her kan vi prøve oss frem med mengden krydder, og lage egne varianter. Bruk ulike typer løk og kål for variasjon. 

Ingredienser 

til 4 personer

  • 1 ts hel karve

  • 1 ts hel pepper

  • 1 stk nellik

  • 1 ts malt kanel

  • 2 ts salt

  • 400 gram utbeinet lammebog

  • 1 kepaløk

  • 2 sjalottløk

  • ½ purreløk

  • 1 persillerot

  • 1 tykk skive sellerirot

  • 1 gulrot

  • ¼ hodekål

Framgangsmåte 

  1. Mortre hele krydder, tilsett malt krydder og salt.

  2. Del lammekjøttet i terninger, skjær vekk sener og brusk.

  3. Vask grønnsakene

  4. Skrell løk, kutt i terninger og del purreløken i skiver. 

  5. Kutt rotgrønnsakene i store terninger. 

  6. Kutt kålen i mindre biter, legg til side.

  7. Sett gryten på høy varme, tilsett olje og brun kjøttet godt. 

  8. Tilsett løk, fres til løken er blank og myk.

  9. Ha i resten av grønnsakene og krydder, bland godt og fres i ca 2 minutter

  10. Tilsett vann til det dekker.

  11. Kok til kjøttet er mørt.

  12. Når kjøttet er mørt tilsettes kål og la det trekke til kålen er mør. Smak til og server.


Tips: Bruk de rotgrønnsakene du har tilgjengelig. Denne retten smaker også veldig godt med geitekjøtt.