Hvordan steke den perfekte omeletten?

Hvordan steke den perfekte omeletten

Den perfekte omeletten!

Omelett på aller enkleste vis, med bare egg, et lite dryss salt og en klatt smør i stekepanna. Egget smaker så godt i seg selv at du trenger ikke mer.

Omelett burde være det enklestei verden å få til. Likevel får du ofte servert en omelett som er både tørr og kjedelig å spise. Hvorfor det? Fordi omeletten ikke skal ha for mye varme for lenge.

Nøkkelen er å stoppe stekingen på riktig tidspunkt, mens omeletten ennå er litt våt og blank på overflaten. Venter du til den har blitt matt, vil den være tørr før du rekker å sette den på spisebordet.

Omelett er en fin matrett å mestre: Både veldig enkelt og veldig godt, og mulig å variere på alle slags måter om du ønsker det.

Hvordan steke den perfekte omeletten

  1. Lag omeletten så enkel som mulig. Den smaker godt i seg selv.

  2. Lag én og én omelett. Det går fortere å steke fire små omeletter enn å lage én stor.

  3. Bruk stekepanne med slippbelegg og slikkepott til å skrape og brette over omeletten.

  4. Stopp i tide! Eggemat som stekerfor lenge, blir tørr og kjedelig. Stopp gjerne litt før alt er helt ferdig, ettersom varmen fortsetter å virke etter at du har tatt omeletten av panna.

Oppskrift på omelett

Til 4 personer

4 egg
1 knivsodd salt
1 ss smør til steking

Ha tallerkener klare ved stekeovnen før du begynner – jo raskere du får servert omeletten etter at den er ferdig, jo bedre er den.

Knekk eggene i en bolle. Ha i en klype salt. Visp blandingen jevn. Sett stekepanna på kokeplata på litt over middels sterk varme og ha slikkepotten klar. Ha cirka én teskje smør i panna. Vi lager én liten omelett av gangen: Når det har smeltet, har du omtrent en fjerdedel av eggeblandingen i stekepanna. Vipp litt på panna, sånn at blandingen flyter rundt og dekker mesteparten av panna. Når du har telt sakte til 5, kan du begynne å samle omeletten til den ene siden av panna. Bruk slikkepotten i en rolig bevegelse, slik at den folder seg pent. Løft stekepanna på den ene siden slik at eggeblandingen som ikke har stivnet, renner utover panna. Vær konsentrert, for dette går kjempefort. Brett sammen omeletten slik at den ser ut som en liten pakke, og løft den over på en tallerken.

Gjenta med de andre omelettene også, og server hver omelett så snart den er klar.

PRØV DET! Noen ganger er det best å lage omeletten akkurat så enkel som her. Men den kan også toppes på forskjellige vis. For eksempel kan du legge på noen blader av friske urter før du serverer, som basilikum, timian eller persille. Alternativt kan du ha på litt revet ost, eller noen strimler med skinke, eller stekt sopp, eller litt finhakket tomat – eller alt sammen på en gang hvis du er skikkelig sulten.

TIPS! Det er forskjellige teknikker for å lage omelett. Oppskriften her er basert på ganske høy varme og kort steketid. Alternativet er lavere varme og lengre steketid, men da blir omeletten mindre «stekt» i uttrykket.