Hønsefrikassé – en klassiker!

Alle elsker hønsefrikassé!

Denne retten er en ordentlig klassiker – det betyr at det er sånn mat som oldemor også likte. Men på Geitmyra opplever vi stadig vekk at mat som er litt gammeldags og retro, ofte er ekstra populært hos elevene. Hvis oldemor digget en matrett, så gjør vel du det også?

Frikassé er kjøtt og grønnsaker servert i saus som er lagd av kraften fra kjøttet du spiser – det blir utrolig godt! 

Hønsefrikassé 4 pers. 

800 g ferdig kokt hønsekjøtt, fritt for skinn og bein (ta vare på kraften) 
2–3 gulrøtter
1 pastinakk
1⁄2 blomkålhode
2 dl frosne erter (valgfritt)
1⁄4 ts malt muskatnøtt
salt og pepper
1 ss tørket dill (eller mer hvis du bruker fersk dill) eller 1–2 ts karrikrydder

Lys saus 

Kok kraft av høna. Ta den ut og legg til avkjøling. Kraften bruker du til sausen.

3 ss smør
3 ss hvetemel
5 dl kyllingkraft 
salt og pepper for å smake til

Sett kokeplata på middels og smelt smør i en kjele. Ha i hvetemel akkurat når smøret har smeltet. Rør det sammen til det ikke er klumper.

Spe med kraft eller melk litt etter litt. Rør hele tiden, sånn at det ikke blir klumper. Da slipper du også at sausen brenner seg. Du kan se at blandingen tjukner underveis.

Når du har brukt opp all væsken, er sausen klar – det vil si: Du må smake til med salt og pepper først. 

Del opp det kokte hønsekjøttet i pene biter, og legg det til side.

Ha kjøttet oppi kjelen med saus. Skyll og skrell rotgrønnsakene, og skyll og skjær blomkålen fri for stilk og blader. Del alt opp i pene biter, men ikke så store at de blir vanskelige å putte i munnen. Ha alt i kjelen med den hvite sausen, sammen med grønne erter og hønsekjøttet.

La alt småkoke i gryta i 10–12 minutter, og smak til med malt muskatnøtt, salt og pepper. Strø tørket dill over før servering, eller gjør den gul og god med karrikrydder. Mange har kokte nypoteter eller ris til.

Hønsesuppe med kokos, karri og byggryn