Eplelykke

Lukten av epler om høsten fører meg rett tilbake til skoleveien hjemme. Den var lang. Veldig lang. Særlig når det var eplesesong. Fordi vi måtte innom en rekke ulike hager for å plukke med oss gravenstein, åkerø og filippa. Selv om vi hadde akkurat de samme eplene hjemme i hagen.

Mona Ek

Frykten for å bli tatt. Å bli tatt. Skrekken da vi – i et mer avansert epleslangride – kom med poser og bøtter og møtte på fru Nilsen som sto og rakte løv. Lammelsen da vi så skiltet med «selvskudd utlagt» hos gamle Egon. Lykken over å komme helskinnet ut av hagen. Uten å verken bli kjeppjaga eller truffet. Med lommene bulende av røde, saftige epler.

Nå bugner det av epler og pærer. Mange av dem blir ikke spist. Hva med å ringe på og spørre om du kan få en pose eller to? Hvis du er voksen, vel og merke. Er du barn, så må du gå på epleslang. Sånn er det bare.

Visste dere at 

… det finnes vilt mange eplesorter rundt om i verden – nærmere 7500! I Norge finnes det over 300 eplesorter og her på Geitmyra finnes det over 60 ulike sorter.

…innholdet i epler består av svært nyttige egenskaper som kan være med på å styrke hukommelsen. Dette er på grunn av det høye innholdet av quercetin, som er en antioksidant som forhindrer og forsinker degenerative prosesser som påvirker hjernen. Stoffet befinner seg hovedsakelig i skallet.

… barn spiser mer frukt og grønt hvis det er oppkuttet i mindre biter. 

Våre beste epleoppskrifter  

Tilslørte bondepiker 

Verdens beste måte å bruke tørt brød på. Og et av verdens fineste rettnavn. Legg desserten lag-på-lag i porsjonsskåler eller i en stor, gjennomsiktig dessertbolle, så kan gjestene se lagene med eplemos, krem og sprøstekte smuler.

Eple- og rabarbrakompott 

Kompott, hva betyr det egentlig? Det høres jo ut som «komplott», og kanskje det ikke er så langt fra sannheten: Vi koker sammen flere søte og gode ting til ingrediensene smelter sammen til en helt ny ting. Ordet kommer sikkert fra noe fransk, og betyr at frukt og sukker er sammenkokt.

Eplesmuldrepai 

Her er en eplepai du lager på 1-2-3!

Ovnsbakt frukt 

Når vi baker frukt i ovnen, blir den fin og myk. Smaken blir ekstra konsentrert og søt. Mange fruktsorter egner seg til baking. Her finner dere oppskriften på plomme, pære og eple, men prøv gjerne med annen frukt også.

Søtpotetmos med eple og paprika 

Denne puréen kan lett gjøres til en suppe ved å ha i kokosmelk eller kraft. Den kan også være et deilig tilbehør til familiemiddagen. Mosen kan varieres med hvitløk, chili eller kanel.

Geitmyras eplegløgg

Hvorfor begyntet vi egentlig med den underlige, sirupsaktige tomtegløggen? La heller barna lage årets gløgg med julekrydder og jus av gode, norske epler. Enkelt, hyggelig og skikkelig godt!

OppskrifterMona Ekepler