Oppskrifter til Læringsrik mat i Agder
På denne siden har vi samlet våre oppskrifter som er tilpasset prosjektet Læringsrik mat på SFO i Agder.
Supper og gryter med grønnsaker
Fiskeretter
Ovnsretter
Brød, knekkebrød, granola og grøt
Sauser og dipper
Snacks og smått
Bedre mat på SFO med Læringsrik mat
– Jeg føler virkelig at vi har fått alt vi trenger, og mer, for å fortsette, svarer en SFO-ansatt i Agder når Universitetet i Agder evaluerer prosjektet Læringsrik mat på SFO.
Matagentenes store matfest
– Dette er så gøy, jeg vil ikke at det skal ta slutt, smiler Astrid (9) mens hun serverer hjemmelagde fiskepinner. Hun og resten av matagentene strålte av stolthet da de viste frem sine kokkekunster.
Dyrkeglede på SFO
Borkedalen skole utvider Læringsrikmat-prosjektet til også å inkludere dyrkeaktiviteter for barna på SFO. Med hjelp fra Geitmyra Kristiansand får de nye læringsaktiviteter, samtidig som de forbedrer mattilbudet og øker matgleden og kunnskapen til elevene.
Tomatsuppe med linser
Tomatsuppe er manges favorittsuppe! Laget fra bunnen avblir den en vitaminbombe full av smak og grønnsaker. Vi har i røde linser for mer fylde, bedre konsistens og mer næring. Det gjør suppa ekstra mettende og god.
Geitmyras fiskepinner
Når du lager fiskepinnene selv vet du akkurat hva som er i dem, og du kan bruke den fisken du vil.
Brødpudding – saftig og smakfull matredder
Det er ingen grunn til å kaste gammel, tørt brød. Nicolai viser hvordan du kan forvandle det til en supergod brødpudding. Både enkelt og gøy å lage med barna.
Ertesuppe
Denne suppen får sin nydelige knæsjgrønne farge fra erter. Erter og andre belgfrukter er en god kilde til protein.
Hjemmelaget majones
Majones er egentlig en umulighet. Men ved hjelp av eggeplommen får vi det til likevel.
Linsesuppe på SFO
Denne linsesuppa er populær blant både barn og voksne, proppfull av næring og deilige krydder.
Ketchup
Ketchup har vært en populær saus i godt over hundre år. Den lages vanligvis av tomater, eddik, sukker, salt og krydder, og blir ekstra spennende om du lager den selv!
Kjøleskapsgrøt
Kjøleskapsgrøt trenger vi ikke å koke , den står og sveller over natten i kjøleskapet.
Energibarer
Kjeks og energibarer du kjøper på butikken inneholder ofte mye sukker. Lager du kjeksene selv blir de mye sunnere - og bedre! I disse kjeksene bruker vi grovt mel og naturlig søtning fra banan og kokosmelk.
Fisk i pakke på SFO
Dette er en veldig populær oppskrift på Geitmyra: både enkel å lage og med masse smak, siden alt som er i pakka, gir smak til fisken, og omvendt.
Grønnkålpesto
Superdigg, supersunn og superbillig pesto! De fleste kjenner til pesto genovese med basilikum og pinjekjerner. Men hvorfor ikke prøve andre varianter. Lag pesto med persille, mynte, koriander eller stilken til gulrøttene. Og bruk gresskarkjerner, solsikkerfrø, mandler eller andre typer nøtter. Det er gøy å prøve seg fram!
Geitmyras fiskekaker
På Geitmyra digger vi de klassiske sørlandske med ingefær, revet muskatnøtt og urter fra kjøkkenhagen.