Geitmyra Oslo
Geitmyras aller første matkultursenter for barn åpnet høsten 2011 på Geitmyra gård i Oslo, med Andreas Viestad i spissen. Det som en gang var jordgulv, ble forvandlet til et moderne skolekjøkken, og et villniss ble gjort om til en frodig kjøkkenhage. I dag har vi tre undervisningskjøkken, utekjøkken, høner på tunet, dyrkekasser, drivhus, varmkompost, insektshotell, lavvo, bakerovn, røykeovn, en pedagogisk kjøkkenhage, en stor parsell og et unikt besøksdrivhus i skolehagen like ved.
Vi har mat- og helseundervisning hver dag gjennom hele skoleåret, og hvert år deltar over 4000 barn fra Osloskolen på våre opplegg. I tillegg besøker rundt 8000 barn og voksne oss på ulike arrangementer som matfestivaler, Etter skoletid og kokkeskole i ferier.
Hos oss vekker vi barnas nysgjerrighet, dyrker kunnskap og gir dem ekte matglede. Vi tror på at barn kan lage mat, at de tør å smake, og at de må tas på alvor. Når de lærer å ta gode matvalg, får de verdifull kunnskap som varer livet ut.
Mellom øst og vest – på historisk grunn i Oslo
Geitmyra gård i Tåsenveien 2 er noe så sjelden som et rokokkogårdstun fra midten av 1700-tallet. Gården er dokumenter tilbake til 1696 og tilhørte borgermester Johan Petersen Bergmann. Noen få år senere ble eiendommen en del av Store Ullevål gård, før den ble skilt ut som egen eiendom i 1755. I 1884 ble den kjøpt av Oslo kommune i forbindelse med opprettelsen av Ullevaal Sykehus og Nordre Gravlund. Bygningene ble fredet på begynnelsen av 1920-tallet.
Kilde: Oslo kommune, Wikipedia
Gården består av tre historiske bygninger, med hovedbygningen oppført i 1755. Et omfattende restaureringsarbeid ble påbegynt av Arno Berg, men fullføringen lot vente på seg. I årene før Geitmyra tok over, ble gården brukt til ulike formål – blant annet som prestekontor og bolig for sivilarbeidere.
Da vi flyttet inn i 2011, var førsteprioritet å skape et inspirerende undervisningskjøkken i Drengestua. Samtidig var det viktig å bevare gårdens særpreg, og originale farger ble nøye skrapt frem og gjenskapt. Geitmyra gård er i dag det eneste bevarte løkkeanlegget i rokokkostil i Oslo.
Siden åpningen har gården vært fylt med liv 250 dager i året, med aktiviteter for store og små. Geitmyra gård har gjenoppstått som en møteplass midt i byen – til glede for alle som vil lære, smake og oppleve matkultur. Selv om vi driver en annen type virksomhet enn det tradisjonelle landbruket som tidligere preget gården, er verdiene de samme.
Skolehagen og Geitmyra besøksdrivhus
I tilknytning til gården ligger Geitmyras skolehage, Norges største og etablert i 1909. Her har vi en stor parsell med en pedagogisk kjøkkenhage hvor vi sammen med barna dyrker etter økologiske prinsipper. Skolehagen, eid og drevet av Oslo kommune, er en grønn oase midt i byen og brukes av opptil 15 skoler.
Hagen rommer en unik samling på 350 frukttrær, som også fungerer som en genbank for norske sorter. I 2022 åpnet vi et undervisningsdrivhus med kjøkken i utkanten av skolehagen, som gir enda flere muligheter for læring og matglede.
I mai 2024 åpnet vi Geitmyra besøksdrivhus i tilknytning til parsellen. En åpen og inkluderende møteplass – og et hus som gjør at vi kan utvide dyrkesesongen med flere måneder.
Kontakt oss
Stiftelsen Geitmyra matkultursenter for barn
Adresse: Tåsenveien 2, 0462 Oslo
Telefon: 47 62 69 60
E-post: post@geitmyra.no
Veibeskrivelse: Geitmyra gård ligger inne på Nordre gravlund mellom Tåsenveien og Ullevål sykehus, ikke inne i Geitmyra skolehage.
Kollektivtransport: Ta buss 20, 34, 54 eller 37 til Sagene.
Parkering: Vi har sykkelparkering. Kommer du med bil er nærmeste parkering parkeringshuset på Ullevål sykehus eller gateparkering i Tåsenveien.
Organisasjonsnummer: 996 009 041
Vipps nr: #14057