Matglede og kunnskap for barn og ungdom
“Vi skal lære alle barn i Norge å bli glad i mat som gjør dem godt! ”
Geitmyra er en ikke-kommersiell stiftelse med et klart mål: å lære barn og unge å bli glade i mat som gjør dem godt. Vi er et nasjonalt kompetansesenter for matkultur for barn og produserer undervisningsmateriell som benyttes av skoler og barnehager over hele landet. Gjennom skoleundervisning, kurs og åpne arrangementer gir vi barn praktiske matopplevelser, samtidig som vi inspirerer foreldre, lærere og andre som jobber med barn til å videreføre kunnskapen.
I 2011 skapte vi noe som ikke fantes i Norge: Et matkultursenter for barn i Oslo. Siden den gang har vi utvidet med Geitmyra-sentre i Kristiansand, Ringsaker og Tønsberg, samt Geitmyra Juniorkokker i Mathallen på Vulkan i Oslo. Hvert senter bygger på erfaringene fra Geitmyra Oslo, men er forankret i lokale tradisjoner, matkultur, råvarer og identitet.
Vi tror på nysgjerrighet, kunnskap og matglede. Barn kan lage mat, de tør å smake, og de må tas på alvor. Når de lærer å forstå mat og ta gode valg, gir vi dem en verdi de kan ta med seg videre i livet.
Vi jobber for
Matglede – gode opplevelser rundt mat!
Å spise skikkelig god mat er noe alle barn bør få oppleve. Det er sosialt, og gir sanselige erfaringer som vi husker gjennom livet. Å gi barn tilgang til gode matopplevelser er noe av det viktigste vi gjør på Geitmyra.
Bedre folkehelse – kunnskap for livet!
Det er fundamentalt for alle å ta godt vare på seg selv og andre. Ved å lære barn og ungdom å lage mat og få et bevisst forhold til hva de spiser, overfører vi viktig kunnskap til nye generasjoner. Vi verdsetter mangfoldet, utjevner sosiale forskjeller og gjør hele folket sunnere.
Et bærekraftig matsystem – ansvar for fremtiden!
Naturen har en egenverdi, men er også grunnlaget for all matproduksjon. Vi praktiserer og formidler en ansvarlig og fremtidsrettet ressursbruk, slik at vi kan bidra til et mer bærekraftig matsystem – for dagens og morgendagens generasjoner.
Vi bruker Geitmyrametoden i vår undervisning
Vi bygger læringen på kortreiste, gode og tilgjengelige råvarer i sesong.
Med praktisk kunnskap skaper vi erfaringer på tvers av fag.
Med engasjert og ærlig formidling utfordrer vi sansene og nysgjerrigheten.
Vi gir barn og unge stort ansvar, så de blir selvstendige forbrukere og handlekraftige medborgere.
Vi kan alltid svare på hvorfor vi gjør som vi gjør.
Årsrapport for 2022
Vår visjon i tre steg:
1. Så mange som mulig
Vi ønsker å nå ut til flest mulig barn og unge, uansett bakgrunn. Derfor har vi undervisning hver eneste skoledag gjennom hele skoleåret, og arrangerer kokkekurs og matfestivaler.
Vi deler også kunnskapen vår bredt gjennom digitale ressurser, undervisningsmateriell og hospiteringsmuligheter, slik at enda flere kan dra nytte av det vi lærer og utvikler.
2. Glade i mat
Vi vil at barna skal bli glade i mat som gjør dem godt. Matglede starter med gode opplevelser. For at barn skal få et positivt forhold til mat, må den smake godt.
Vi bruker gode, ferske råvarer og tester oppskriftene grundig for å sikre at de fungerer. Men det aller viktigste er barnas egen deltakelse i matlagingen. Når de kutter, smaker og rører selv, skjer det noe magisk – maten blir både morsommere å lage og bedre å spise!
3. Mat som gjør dem godt
Sunn mat skal ikke bare være næringsrik, den skal også gi barna energi, styrke og glede. Barn og unge trenger et variert og balansert kosthold for å vokse og utvikle seg – både fysisk og mentalt.
Vi utvikler oppskrifter og undervisningsopplegg basert på Helsedirektoratet anbefalinger, med fokus på å gjøre sunn mat smakfull, spennende og enkel å lage.
Sunn mat kan være så mangt – barn hvor fantastisk det kan smake når de lager den selv – og hvor fint det er å vite nøyaktig hva maten består av.
Samarbeid med næringslivet
Geitmyra samarbeider med næringslivet om å få flere barn til å bli glade i mat som gjør dem godt. Det gjør vi fordi næringslivet er helt avgjørende for hva slags mat barn får tilgang til, og det ønsker vi å påvirke positivt. Vi inngår samarbeid for å utvikle ny kunnskap og bedre løsninger i fellesskap, og våre samarbeidspartnere finner du her.
Retningslinjer
Våre samarbeid skal være i tråd med Geitmyra-metoden, Geitmyras strategi og formål, og ikke gå på bekostning av vår faglige uavhengighet. Geitmyra har det overordnede ansvaret for innholdet i undervisningen, og dette skjer i tråd med offentlige regler og retningslinjer.
Geitmyra jobber for matglede, bærekraft og folkehelse. Våre samarbeid skal ha konkrete, realistiske målsettinger knyttet til disse punktene. Samarbeidspartnere vurderes opp mot formål, verdier og målsettinger – hva selskapet gjør for å nå disse – og i hvilken grad dette er kompatibelt med det Geitmyra står for og ønsker å få til.
Vi prioriterer samarbeid der vi kan dele kunnskap, og sammen utgjøre en vesentlig forskjell for barn og unge.
Økonomisk bidrag eller samarbeid forutsetter et rimelig forhold mellom Geitmyras inntekter og innsats.
Geitmyra har det redaksjonelle ansvaret for innholdet og markedsføringen i Geitmyras egne kommunikasjonskanaler. Alle former for kommunikasjon med og overfor barn skal skje i tråd med Markedsføringsloven og Datatilsynets retningslinjer samt øvrige offentlige føringer.
Styret
Stiftelsens styre består av følgende personer:
Torger Ødegaard – styreleder
Hilde Charlotte Solheim – styremedlem
Andreas Borud – styremedlem
Hanne Bjurstrøm – styremedlem
Sarita Sehjpal – styremedlem
Eva Aubert – styremedlem