Geitmyra matkultursenter for barn

Vi skal lære alle barn i Norge å bli glad i mat som gjør dem godt!

Geitmyra er en ikke-kommersiell stiftelse som jobber for å lære så mange barn og unge som mulig å bli glade i mat som gjør dem godt. Vi jobber direkte med barn og ungdom gjennom skoleundervisning, kurs og åpne arrangementer. Med opplæring og informasjon inspirerer vi foreldre, lærere og andre som jobber med barn og ungdom.

I 2011 skapte vi på Geitmyra noe som ikke fantes: Et matkultursenter for barn i Oslo. med visjonen å lære flest mulig barn og ungdom å bli glade i mat som gjør dem godt. Siden 2017 har vi etablert Geitmyra-sentre i Kristiansand, Ringsaker og Tønsberg. Vi har også åpnet Geitmyra Juniorkokker i Mathallen på Vulkan i Oslo. Alle sentrene bygger på erfaringene fra Geitmyra Oslo, men er basert på lokal tradisjon, matkultur, råvarer og identitet.

Vi vil pirre nysgjerrighet, dyrke kunnskap og øke matgleden til barna som kommer til oss. Og vi vet at barn kan lage mat, at de tør å smake og at de må tas på alvor. Når barna lærer å ta gode matvalg gir vi dem kunnskap de kan dra nytte av gjennom hele livet.

Her finner du Geitmyras strategi 2023-2027.

Vi jobber for

Matglede!

Å spise skikkelig god mat er noe alle barn bør få oppleve. Det er sosialt, og gir sanselige erfaringer som vi husker gjennom livet. Å gi barn tilgang til gode matopplevelser er noe av det viktigste vi gjør på Geitmyra.

Bedre folkehelse

Det er fundamentalt for alle å ta godt vare på seg selv og andre. Ved å lære barn og ungdom å lage mat og få et bevisst forhold til hva de spiser, overfører vi viktig kunnskap til nye generasjoner. Vi verdsetter mangfoldet, utjevner sosiale forskjeller og gjør hele folket sunnere.

Et bærekraftig matsystem

Naturen har egenverdi samtidig som den er grunnlaget for menneskelig matproduksjon. Vi praktiserer og formidler en ansvarlig og fremtidsrettet ressursbruk for å bidra til et bærekraftig matsystem.

Vi bruker Geitmyrametoden i vår undervisning 

  • Vi bygger læringen på kortreiste, gode og tilgjengelige råvarer i sesong.

  • Med praktisk kunnskap skaper vi erfaringer på tvers av fag.

  • Med engasjert og ærlig formidling utfordrer vi sansene og nysgjerrigheten.

  • Vi gir barn og unge stort ansvar, så de blir selvstendige forbrukere og handlekraftige medborgere.

  • Vi kan alltid svare på hvorfor vi gjør som vi gjør.



Geitmyras underviser, Kine, på undervisningskjøkkenet i Tønsberg med skoleelever.

Årsrapport for 2023

Årsrapport for 2022

Årsrapport for 2021

Årsrapport for 2020

Årsrapport for 2019

Årsrapport for 2018

Årsrapport for 2017

Årsrapport for 2016

Vår visjon i tre steg:

1. Så mange som mulig

  • Vi har undervisning hver dag i hele skoleåret. I tillegg har vi kurs for Aktivitetsskolen, Sommerskolen og barnehager. Slik når vi ut til bredt sammensatte grupper av barn og unge.

  • Vi vil at så mange barn og familier som mulig skal kunne være med på matlagingskursene våre på fritiden. Vi har derfor lav egenbetaling, samt mulighet for å søke om betalingsfritak.

  • Flere ganger i året fyller vi tunet med smaksopplevelser, aktiviteter og kunnskap, og inviterer til Åpen gård som er gratis for alle.

  • Undervisningen vår, materiell vi utvikler og erfaringene våre deler vi på nettet, og ved å ta i mot hospitanter, praktikanter og grupper til omvisning.

2. Glade i mat

  • Vi vil at barna skal bli glade i mat som gjør dem godt. Maten må smake godt: Det er den beste motivasjonen for at de skal ønske å lage maten igjen senere.

  • Gode ferske råvarer, primært økologiske, og gjennomtestede oppskrifter er et godt utgangspunkt. Når dette toppes med det aller viktigste; barnas egen deltagelse i matlagingen, da blir det god mat!

3. Mat som gjør dem godt

  • I tillegg til å være god, må også maten gjøre barna godt. Barn og unge trenger sunn, god og variert mat for å vokse og utvikle seg, både fysisk og mentalt.

  • Vi utvikler gode oppskrifter og undervisningsopplegg basert på anbefalingene fra Helsedirektoratet.

  • Sunn mat kan være så mangt – vi har valgt å lære barna å lage den som smaker fantastisk! Og når barna har laget maten selv vet de nøyaktig hva den består av, det er også godt å vite.


Geitmyra matkultursenter for barn

  • Åpnet på Geitmyra gård på Sagene i Oslo i 2011, etter initiativ av Andreas Viestad.

  • Ikke-kommersiell stiftelse som driftes med tilskudd fra private og offentlige.

  • Et nasjonalt kompetansesenter for matkultur for barn og produserer undervisningsmateriell som benyttes av skoler og barnehager over hele landet.

  • Tar imot hospitanter, praktikanter og engasjerer hvert år flere titalls frivillige til Geitmyra dyrkelag og Åpen gård-arrangementer.

  • Stiftelsen Geitmyra ble i 2018 utvidet med Geitmyra Ringsaker matkultursenter for barn og Geitmyra Kristiansand matkultursenter for barn høsten 2019. Høsten 2023 åpner vi Geitmyra Tønsberg matkultursenter for barn.


Samarbeid med næringslivet

Geitmyra samarbeider med næringslivet om å få flere barn til å bli glade i mat som gjør dem godt. Det gjør vi fordi næringslivet er helt avgjørende for hva slags mat barn får tilgang til, og det ønsker vi å påvirke positivt. Vi inngår samarbeid for å utvikle ny kunnskap og bedre løsninger i fellesskap, og våre samarbeidspartnere finner du her


Retningslinjer

  1. Våre samarbeid skal være i tråd med Geitmyra-metoden, Geitmyras strategi og formål, og ikke gå på bekostning av vår faglige uavhengighet. Geitmyra har det overordnede ansvaret for innholdet i undervisningen, og dette skjer i tråd med offentlige regler og retningslinjer.

  2. Geitmyra jobber for matglede, bærekraft og folkehelse. Våre samarbeid skal ha konkrete, realistiske målsettinger knyttet til disse punktene. Samarbeidspartnere vurderes opp mot formål, verdier og målsettinger – hva selskapet gjør for å nå disse – og i hvilken grad dette er kompatibelt med det Geitmyra står for og ønsker å få til. 

  3. Vi prioriterer samarbeid der vi kan dele kunnskap, og sammen utgjøre en vesentlig forskjell for barn og unge.

  4. Økonomisk bidrag eller samarbeid forutsetter et rimelig forhold mellom Geitmyras inntekter og innsats. 

  5. Geitmyra har det redaksjonelle ansvaret for innholdet og markedsføringen i Geitmyras egne kommunikasjonskanaler. Alle former for kommunikasjon med og overfor barn skal skje i tråd med Markedsføringsloven og Datatilsynets retningslinjer samt øvrige offentlige føringer. 

 

Styret

Stiftelsens styre består av følgende personer:

Torger Ødegaard  – styreleder
Hilde Charlotte Solheim – styremedlem
Andreas Borud – styremedlem
Hanne Bjurstrøm – styremedlem
Sarita Sehjpal – styremedlem
Eva Aubert – styremedlem