Matagentenes store matfest

Matagentene på Borkedalen skole i Lillesand kommune.

– Dette er så gøy, jeg vil ikke at det skal ta slutt, smiler Astrid (9) mens hun serverer hjemmelagde fiskepinner. Hun og resten av matagentene strålte av stolthet da de viste frem sine kokkekunster. 

6 skoler, 33 SFO-ansatte og 76 matagenter har dette vårsemesteret deltatt på Læringsrik mat med Geitmyra Kristiansand – et prosjekt som har som mål å øke matkompetansen til de som jobber på SFO og få elevene med inn i matlagingen.

I et halvt år har matagentene terpet på kutteteknikker, kjøkkenhygiene og å lage sunne og gode retter. Året begynte med kurs på Geitmyra Kristiansand, der de fikk grundig opplæring på kjøkkenet. Siden da har matagentene vært med å lage og servere mat til alle elevene på SFO – hver eneste uke. 

Denne uken avsluttet Geitmyra semesteret med matfest på alle SFOene som har vært med på prosjektet så langt i år. Over 900 gjester møtte opp for å få en smak av den gode maten på SFO og å feire matagentene. – En SFO inviterte alle på skolen, på en annen SFO kom alt fra søsken til oldeforeldre, forteller Ingrid Dovland, prosjektleder for Geitmyra Kristiansand.

Det er veldig gøy å være matagent, men det aller beste er at noen blir glad for maten du lager.
— Osille 9 år

På menyen for matfesten var matagentenes favoritter: bønnegrateng, fiskepinner med råkostsalat, blomkål- og brokkolisuppe, smoothie og knekkebrød med selvrista smør. Matagentene stod for både matlagingen og servering, med god hjelp fra SFO-ansatte og Siri, Ingrid og Silje fra Geitmyra. – Dette går så lett!  Denne gjengen er så og si selvgående nå, smiler Dovland. Malene Brovig er enig. Hun er ansvarlig for matagentene på Borkedalen SFO og ser flere positive virkninger av å inkludere elevene i matlagingen. – Barna er veldig ivrige når de får være med på kjøkkenet og mange av elevene vokser veldig på å få lov til å være med å gjøre noe nyttig og meningsfullt. I tillegg har matagentene blitt så flinke nå –det er virkelig en ressurs å ha dem med på kjøkkenet.

Det er ikke bare de ansatte som er fornøyde med matsituasjonen på SFO, det er også barna: – Maten på SFO er mye bedre nå etter at vi ble matagenter, det er mer varm mat og den er laget på ordentlige råvarer, forteller matagent Osille. – Det er veldig gøy å være med å lage maten, men det som er aller best med å være matagent er når andre liker den. Da blir jeg veldig glad og stolt!  

Foreldrene er fornøyde med matsituasjonen på SFO og opplever at matagentene også tar med seg mye av den nye kunnskapen hjem. – Marley er ikke bare matagent på SFO, hun er det også hjemme og deler videre alt det hun har lært av Geitmyra, forteller mamma. – Jeg har fått beskjed av min datter om å ikke skrelle gulrøttene –det blir for mye matsvinn, forteller en annen mor.

Ingrid Dovland og Silje Fossli  er imponert over deltakerne dette semesteret. – Det har vært en veldig engasjert gjeng som har vært med. SFOene har fått til utrolig mye - flere har endret rutinene helt og fått til å lage sitt eget system så de får det til å fungere i hverdagen, sier Dovland og forteller at flere av skolene har doblet grønnsaksinnkjøpet etter at de ble med i prosjektet. I Lillesand har også SFOene anlagt kjøkkenhager. Der får matagentene også være med på dyrkeaktiviteter. – Det er en viktig lærdom for barna. De lærer hvor maten kommer fra. At det er noen som dyrker maten og bruker tid på å få den fram. De får en annen respekt for maten når de selv får oppleve alt arbeidet som ligger bak å produsere den. Og det er utrolig viktig å få den respekten for maten, spesielt i dagens samfunn hvor vi kaster alt for mye mat, sier Elisabeth Solberg, SFO-leder på Borkedalen skole i Lillesand.

Solberg er utrolig glad for veiledningen de har fått fra Geitmyra denne våren – både mattilbudet og dyrkeprosjektet på SFO. – Det har vært utrolig god drahjelp å få hjelp til å komme i gang. Nå har vi lært oss gangen i det og vet hva som er lurt å gjøre, så neste år skal vi nok klare å gå for egen motor. Nå lager og serverer vi sunn og god mat og har engasjerte barn som hjelper til med å lage, servere og dyrke maten. Vi er kjempeglade for å få være med i dette prosjektet, sier Solberg.

– Dette har vært kjempegøy og matfestene gir en super avslutning på semesteret, sier Dovland og forteller at Geitmyra allerede er i gang med en ny rekrutteringsfase til høstsemesteret og søker SFOer i Agder som er interessert i å gi et matløft på sin SFO. – Vi er heldige som får holde på med dette her, og gleder oss masse til å fortsette prosjektet til høsten.

 

Ingrid og Siri fra Geitmyra er klare for å besøke SFOene i Agder.

 

Læringsrik mat på SFO

Er du interessert i å være med i prosjektet?

Kontakt prosjektleder Ingrid Dovlan: ingrid@geitmyra.no 

 

 

Mer om Læringsrik mat: