Geitmyras prim
Prim er gamledagers godteri, rett og slett en slags karamell som er laget av sukkeret i melken. Etter at folka på meieriet har ystet ost og kjernet smør, sitter de igjen med myse. Mysen inneholder vann, melkesukker (laktose) og litt proteiner. Når man koker mysen fordamper vannet og melkesukkeret begynner å karamellisere og bli brunt. Det er utgangspunkt for primen vår.
Tid: ca 35 min barn, ca 25 min voksen
Utstyr: Kjele med tykk bunn, visp, desilitermål, bolle/skål til å ha primen i
Ingredienser
1⁄2 l myse
2 1⁄2 dl kremfløte
2 ss brunt sukker
Framgangsmåte
Ha mysen i kjelen. Kok opp og rør jevnlig. Det skal boble godt i gryten.
Når halvparten av vesken i mysen har dampet bort har du i fløte og brunt sukker. Rør godt og kok alt til blandingen tykner. Pass på, det koker lett over!
Hell primen over i bollen/skålen. Etter at den har kjølnet litt er det lurt å røre i den slik at fettet som flyter på toppen blir blandet inn i primen.
Sett bollen/skålen i kjøleskap. Primen blir fast og passe smørbar i løpet av en times tid.