Hvordan filetere fisk
Hvordan filetere fisk
Noe av det morsomste de som kommer til Geitmyra, får oppleve, er å lære å filetere fisk. Fordi de ulike fiskene har ulik form, er fremgangsmåten forskjellig fra fisk til fisk. Men det er ikke vanskelig. Alt du trenger, er en skarp kniv og litt øvelse.
Read More
Matnyttig kursdag for mat- og helselærere
Matnyttig kursdag for mat- og helselærere
– Dette er en veldig inspirerende dag. Jeg kan ta så og si alt med meg tilbake til undervisningen, sier Silje. Hun underviser i mat og helse-faget og er på kurs på Geitmyra Credo i Trondheim.
Read More
Is-i-pose – kult triks for varme sommerdager!
Is-i-pose – kult triks for varme sommerdager!
Denne måten å lage iskrem på helt uten å bruke maskiner er blitt kjempepopulær. Det kule med denne metoden er at vi bruker salt og isbiter i et interessant fysikkeksperiment: Når saltet får isbitene til å tine kjempefort, overføres varmeenergien fra kremblandingen til vannet som smelter. Det gjør at kremblandingen blir iskald på bare noen få minutter.
Read More
Smak Odderøya i sommer
Smak Odderøya i sommer
Er dere i Kristiansand i sommer? Hva med en smakstur på Odderøya? Her finnes det kjempemasse godt å smake på. Det er kult og nyttig å lære seg hvilke ville vekster som kan spises. Vi har plukket ut våre vårfavoritter. Disse er lette å kjenne igjen og gode på smak. Se hva dere kan finne og last ned smakskartet her.
Read More
Matlaging er naturfag i praksis
Matlaging er naturfag i praksis
Selv i den enkleste og vanligste matlagingen skjer det kompliserte biologiske, fysiske og kjemiske prosesser. Tenk bare på brøddeigen: Mikrobiologi som bakterier og gjærsopper – sammen med enzymene i melet – setter i gang reaksjoner du vil kjenne igjen fra naturfagundervisningen på skolen.
Read More
Du er kjøkkensjefen!
Du er kjøkkensjefen!
Det gjelder samme slags regler for matlaging som for sjakk, fotball og dansing: Du må øve for å bli god. Og skal du gidde å øve på matlaging, må du ha det bra underveis og lage noe du liker å spise. Vi gir deg fire råd for å bli matspesialisten i vennekretsen.
Read More
Matglede på Geitmyra!
Matglede på Geitmyra!
Hvordan hadde skolelivet vært om du hadde hatt mat- og helseundervisning over hele timeplanen din? Skolekjøkkenet rommer nemlig alle fagene:biologi, kjemi, fysikk, matte, kultur-, samfunns- og livssynsfag, språk, historie og mer. Her kan vi kombinere teori og praksis, lære mye som er matnyttig for voksenlivet, og samtidig ha det gøy sammen med de andre!
Read More
2021 på Geitmyra
Geitmyras årsrapport 2021
Geitmyra 10 år, Barnas aller beste kokebok, valgflesk, skoleundervisning, dyrking, smaking og matkurs for store og små - men flest små. Ta en titt på alt det morsomme, lærerike og smakfulle vi gjorde på våre sentre i 2021.
Read More
Hurtigkimchi
Hurtigkimchi
Kimchi er en koreansk syltet chili- og kålsalat, og alt som skal syltes skikkelig, må få tid til modning. Den tiden har vi ikke her, så vi gjør det like godt på bare 5 minutter. Det er ikke engang juksing, det er bare digg.
Read More
Ungdom som lager sunn og god mat til andre barn - det er jo helt fantastisk!
Ungdom som lager sunn og god mat til andre barn - det er jo helt fantastisk!
– Sjekk ut denne eggeplommen, den er helt perfekt skilt. Vet du hva trikset er? spør Mie (16) Hun har akkurat skilt eggeplommen fra hviten og er i gang med å lage majones.
Read More
Okonomiyaki – japansk pannekake
Okonomiyaki – japansk pannekake
Okonomiyaki er en japansk pannekake med finsnittet kål og revet gulrot. På Geitmyra serverer vi den med hurtigkimchi, hoisinsaus, majones og pynter med litt ristet sesamfrø og vårløk på toppen.
Read More
Matfest med 60 meter pølse, 100 kilo mel og 40 kilo poteter
Matfest med 60 meter pølse, 100 kilo mel og 40 kilo poteter
– Vi hadde en helt fabelaktig dag med strålende sol og rundt 1000 besøkende på SMAK VERDEN på Geitmyra, forteller prosjektleder Nora Rønnevig.
Read More
Ukrainsk matfest på Geitmyra
Ukrainsk matfest på Geitmyra
150 liter rødbetsuppe, 1600 syrniki og 1000 varinyki. Barn og voksne koste seg i sola på Geitmyra matkultursenter for barn da Geitmyra, Suppe(r)kraft, Redd Barna og Kirkens bymisjon inviterte til SMAK Ukraina.
Read More
Hirsegrøt med kokosmelk
Hirsegrøt med kokosmelk
Hirsegrøt er en grøt som lett kan varieres i konsistens, og smakes til med ulike toppinger. Hirse er naturlig glutenfri og rik på jern. En grøt som passer hele familien.
Read More
Tidlig matglede – lær å lage babymat som er smakfull og næringsrik
Tidlig matglede – lær å lage babymat som er smakfull og næringsrik
Det er ikke vanskelig å lage babymaten selv. Det viktigste er å få barna til å bli glade i mat og at de er en naturlig del av familiemåltidene. Tidlig matglede er et supert kurs – både til deg som vil prøve selv eller som gave til nybakte foreldre. Det er en verdifull gave å lære barna å spise god mat som gjør dem godt.
Read More
Er vi en sjømatnasjon, Bjørnar Skjæran?
Er vi en sjømatnasjon, Bjørnar Skjæran?
Kan Norge fortsette å kalle seg en sjømatnasjon hvis vi ikke får nye generasjoner til å spise fisk, spør Andreas Viestad, grunnlegger av Geitmyra matkultursenter for barn.
Read More
Vi trenger nye generasjoner som spiser – og liker – sjømat
Vi trenger nye generasjoner som spiser – og liker – fisk
– Klippfisk er skikkelig sexy, sier en av ungdommene fra Vestre Aker. Han lager lunsj på Geitmyra sammen med fiskeriminister Bjørnar Skjæran. Her har sjømat vært en viktig del av undervisningen siden 2011 og barn og ungdom lærer å tilberede – og elske – sjømat.
Read More
Det er mye omsorg i en skål med varm suppe
Det er mye omsorg i en skål med varm suppe
Hver lørdag står russere og ukrainere sammen på kjøkkenet på Geitmyra for å lage den ukrainske rødbetsuppen borsjtsj til ukraninske flyktninger. – Vi lager og serverer hjemmelaget mat til de som trenger og savner det mest, forteller Vladislav Kazanskiy som startet Suppe(r)kraft, etter inspirasjon og oppfordring fra to ukrainere i Norge.
Read More
Kunnskapsministeren med gresshopper, belgfrukt og mat- og helse på menyen
Kunnskapsministeren med gresshopper, belgfrukt og mat- og helse på menyen
– Tonje, kan vi ta en selfie? Klasse 6C fra Bøler skole er ivrige når kunnskapsminister Tonje Brenna besøker Geitmyra matkultursenter for barn. Belgfrukt, gresshoppe og kje står på menyen når temaet er bærekraftige proteinkilder.
Read More
Fisk i pakke
Fisk i pakke
Dette er en veldig populær oppskrift på Geitmyra: både enkel å lage og med masse smak, siden alt som er i pakka, gir smak til fisken, og omvendt. Ofte en favoritt for dem som ikke er så glad i fisk ellers. Om du vil, kan du gjøre pakka ferdig hjemme på kjøkkenet, og så varme den opp ved bålet eller på grillen og spise den ute i det fri.
Read More