Smak Odderøya i sommer

Er dere i Kristiansand i sommer? Hva med en smakstur på Odderøya? Her finnes det kjempemasse godt å smake på. Det er kult og nyttig å lære seg hvilke ville vekster som kan spises. Vi har plukket ut våre vårfavoritter. Disse er lette å kjenne igjen og gode på smak. Se hva dere kan finne og last ned smakskartet her. 

Tre tips før dere går i gang med jakten

  1. Når du sanker fra naturen, er det alltid viktig å være helt sikker på at det du har funnet er spiselig. Noen vekster er giftige. Spør alltid en voksen før du smaker.

  2. Det er viktig å ikke plukke for mye av gangen. Naturen er skjør. La det bli igjen noe til nestemann som drar på smaksjakt.

  3. Ikke dra opp planten med rota. Da kommer den ikke tilbake igjen

Ikke helt sikker?

Vil dere være sikre på det dere finner? Gå inn på soppognyttevekster.no eller sankenorge.no og søk opp det du har funnet.

Bli ekspert på ville vekster

Vil dere lære enda mer om ville vekster? Eller bli med på organiserte turer med eksperter fra sopp- og nyttevekstforeningen. Sjekk ut soppognyttevekster.no

 

Smak Odderøya

Løvetann

Anses ofte som ugress, men ikke på Geitmyra! Unge blader er gode i salat eller pesto, knoppene kan stekes eller syltes, og blomstene kan brukes som spiselig pynt. 

Prøv dette: Smak på det innerste gule på blomsten. Det smaker litt som honning. 

Geitrams

På våren er det de unge geitramsbladene som spises. Nå på sommeren er det de fine blomstene som smaker best. Geitramsen kan bli to meter høy, så den er ikke så vanskelig å få øye på når den er i blomst.

Prøv dette: Smak på blomsten. Kjenner du at den er litt søt og litt bitter? Ta med deg litt hjem til å pynte havregrøten eller gulostskiva. Eller lag geitramssaft. 

Brennesle

Vond på huden, men god i munnen! Og god for kroppen. Den regnes som en av de mest næringsrike plantene i naturen. Unge blader kan spises som salat. Den er også god å lage suppe eller pesto av – knallgrønn og skikkelig sunn. 

Prøv dette: Det er neslehårene som brenner. Unge blader brenner lite. Disse kan du plukke om du bruker tommelfinger og pekefinger og plukker bladet forsiktig. Brett bladet sammen flere ganger, klem godt og rull frem og tilbake mellom fingrene. Hårene ødelegges når de knuses. Når neslehårene er ødelagt kan du spise bladet uten å brenne deg. Tør du? 

Gjøksyre

Skogens godteri. Gjøksyre liker seg på skyggefulle steder i skogen. De er enkle å kjenne igjen med sine hjerteformede blader. Blomstene er hvite, og av og til rosa.

Prøv dette: Spis både bladene, stilken og blomsten. Det smaker surt godteri.  Plukk med deg litt ekstra hjem og dryss den over grillet fisk. Den syrlige smaken passer perfekt sammen med fet fisk som makrell eller laks. 

Løkurt

Nordens ville hvitløk, kalles denne. Bladene er hjerteformet med taggete bladkanter. Hele planten lukter som hvitløk når den knuses. 

Prøv dette:  Plukk et blad og smak. Kjenner du løksmaken? Blomstene kan også spises. De er litt mildere i smaken. Ta med deg noen ekstra blader hjem og lag løkurtsmør. Ta med deg noen ekstra blader hjem og lag løkurtsmør. 

Markjordbær

Klarer du å finne dem er du god, og skikkelig heldig. De har en kort sesong. Og de er ikke så lette å få øye på. Du må lete godt. Men de er verdt en lang jakt. Markjordbær må være noe av det mest smakfulle du kan finne i naturen. 

Prøv dette: Tre dem på strå. Legg deg ned i gresset, lukk øynene og nyt smaken. Eller fort deg hjem og lag markjordbær-is. De tåler ikke å bli lagret så lenge.

Blåbær

Setter farge på tunga. Og smaker deilig. Alle elsker blåbær. Særlig bjørner.  Blåbær er det beste de vet. For 400 år siden bodde det faktisk bjørn på Odderøya. Kanskje fordi det er så mye blåbær der. 

Prøv dette: Plukk med deg litt ekstra og lag blåbær-smoothie når du kommer hjem.  Om du ikke har en kopp å plukke i, tre blåbærene på et strå.

Maur

Maur er mat. I mange land rundt omkring i verden er småkryp, som for eksempel gresshopper og larver, helt vanlig å spise. I Norge er vi ikke helt vant til denne typen mat – enda. På Odderøya er det masse maur. Maur er kanskje enda en grunn til at bjørnen koste seg på Odderøya for 400 år siden. Når bjørnen kommer ut av hiet sitt på våren, må den ha mat raskt. Da er maur perfekt. Næringsrik og god.

Prøv dette: Finn en maurtue. Plukk en maur med fingrene. Putt den rett inn i munnen.  Smaker det surt? Det er maursyra du smaker. Den bruker mauren til å beskytte seg med. Hva med å imponere med maurkrydder? Tørk maurene litt i ovn eller stekepanne, og vipps, du har deilig syrlig krydder som passer til det meste. 

 

Barnas smaksjaktkart