Geitmyra besøksdrivhus
– Det skal bugne av barn, undring, kunnskap, smaker, liv, mat, rare lukter og spennende opplevelser i besøksdrivhuset i Geitmyra skolehage, sier Renate Fugleseth, daglig leder ved Geitmyra matkultursenter i Oslo.
– Med drivhuset kan vi utvide dyrkesesongen og få inn mange flere barn i skolehagen. Vi ønsker at drivhuset skal bli et nytt møtested i bydelen og et lavterskeltilbud for barn, ungdom og barnefamilier gjennom matlagingskurs, dyrkekurs og åpne publikumsarrangementer, fortsetter Renate.
Vi fyller opp huset med sultne og nysgjerrige barn, spiselige og magiske vekster, dyrkekurs, leksehjelp, bydelsmiddager, juniorkokker i jobb, juniorgartnere i jobb, spiselig naturfag og plantesafari – for å nevne noe. Det er et hus som inspirerer til lek og læring og er en grønn og sosial møteplass med et mangfold av aktiviteter. En møteplass som har betydning for folkehelse, medvirkning, inkludering, nyskaping og mestring. Det er en destinasjon for familieutflukten – et sted for å dele dyrke- og matopplevelser.
Vil du bli med inn?
Vi ønsker at besøksdrivhuset i Geitmyra skolehage skal fylles med spiselige og læringsrike aktiviteter fra morgen til kveld. Vi har dyrkekurs for barnehager, skoleundervisning i mat- og helse, bydelsmiddager, matkurs for barn, ungdom og åpne familiedager. Men her er plass til flere! Representerer du frivilligheten, sosiale entreprenører og lag- og foreninger i nabolaget og trenger du et sted å gjennomføre grønne og smakfulle aktiviteter for barn og unge? Da vil vi gjerne høre fra deg. Ta kontakt med: renate@geitmyra.no
Om besøksdrivhuset
Geitmyra skolehager - den store grønne oasen midt mellom øst og vest – er allerede en unik arena for læring, mestring og rekreasjon. Med besøksdrivhuset vil enda flere barn og unge få muligheten til å lære om mat, økologi, bærekraft, dyrking og matopprinnelse.
Med støtte fra Eckbos legater og Sparebankstiftelsen DNB, har barn og ungedom fått et besøksdrivhus helt utenom det vanlige. Drivhuset er tegnet av Atelier Oslo og nesten alt av materiell er gjenbruk.
– For mange barn og unge i Oslo tilbyr Geitmyra skolehager en første opplevelse med egen dyrking av mat, som et inspirerende og lærerikt avbrekk fra hverdagen inne i klasserommet. Å bidra til at besøksdrivhuset blir et vellykket prosjekt som gir et enda bredere aktivitetstilbud på Geitmyra, i større deler av året, er inspirerende for oss, sier Marius Mowe i Atelier Oslo.
– Å bygge besøksdrivhuset på Geitmyra er i tråd med våre ambisjoner om bærekraft i bygg samtidig som vi får bidra til gode oppvekstvilkår for våre barn, er midt i blinken for oss, sier byggmester Kjetil Eriksen.
Gode støttespillerer
Sparebankstiftelsen DNB deler vårt ønske om å få flest mulige barn til å bli glade i mat som gjør dem godt. – Siden Geitmyra i tillegg jobber for dette målet med stort engasjement og på en inspirerende måte, er de en ideell samarbeidspartner for oss, sier Sissel Gregersen Karlsen, gavesjef Natur og Friluftsliv og Idrett og Lek.
Også Eckbos legat er glade for at besøksdrivhuset står klart: – Eckbos legat har i mange år vært en støttespiller for Geitmyra matkultursenter for barn, og er imponert over senterets evne til å skape engasjement for god matkultur blant barn og unge. Legatet har siden opprettelsen for nesten 100 år siden hatt som to av sine formål å fremme et naturlig og bærekraftig landbruk, samt arbeid for folkehelsen gjennom sunt kosthold og ernæring. Med oppføringen av besøksdrivhuset er vi sikre på at Geitmyra har et godt verktøy for å fortsette dette arbeidet i mange år fremover, sier Sophie Eckbo.
Takk til:
Sparebankstiftelsen DNB har gitt 3,5 millioner
Eckbos Legat har gitt 3,5 millioner
Atelier Oslo, som også har tegnet Deichmanske Bjørvika har tegnet drivhuset.
Tømrermester Kjetil Eriksen AS står for byggeriet.
Øst-Riv har bidratt med ombruksvarer til prosjektet.
Growlab og Food Studio har bidratt med medvirkning og involvering av aktører.