2021 på Geitmyra
I hele september feiret vi tiårsjubileet til Geitmyra. I den grad pandemien tillot det, forsøkte vi å rulle ut en «best-of» samling av kule ting vi har holdt på med siden oppstarten i september 2011. Det var – slik det skal være – litt for mye. En herlig blanding av gratulasjoner og selvgratulasjoner. Med prominente gjester, høy aktivitet og en rekke medieoppslag, ble det liten tid til ettertanke. Like etter, i høstferien, ble jeg sittende å prate med en hyggelig fyr i begynnelsen av tjueåra. Da jeg nevnte at jeg jobbet med Geitmyra, fortalte han begeistret at han hadde vært der en hel uke da han var 11 år. – Det må ha vært ti år siden, sa han. Nå hadde han akkurat flyttet hjemmefra og var veldig glad i å lage mat. Hele klassen – både lærere og elever – hadde tatt tak i mat- og helseundervisningen etter den uka på Geitmyra. En av klassekameratene hadde til og med blitt kokk. Det var da det gikk opp for meg hva Geitmyras tiårsjubileum egentlig handlet om. At det nå går mange voksne rundt med Geitmyra-opplevelser etter å ha vært på besøk hos oss. At vi har vært med på å forme deres erfaringer med mat og matlaging – litt eller mye.
Det har vært ti år med rivende utvikling. Fra oppstarten på Geitmyra i Oslo med ett klasserom – til to – til etableringen av nye sentre i Ringsaker, Kristiansand og Trondheim. Med skole- og barnehageundervisning, matlagingskurs for store og små, åpne matfestivaler, dyrkekurs og utdanning av juniorkokker. Felles for alt vi gjør, er visjonen om å spre kunnskap om mat som gjør dem godt til så mange barn som mulig. Nå er vi i ferd med å ta visjonen et skritt videre. Vi vil nå barn i hele Norge. Ved å etablere oss i alle deler av landet, kan vi nå mange flere og samtidig skape positive ringvirkninger i lokalsamfunnet.
Geitmyras sentre er alle en del av den samme familien, samtidig som hvert senter har ulike måter å jobbe på. Fagmiljøet på Ringsaker er dypt forankret i landbruk og matproduksjon. I Kristiansand ligger vi i vannkanten og har fokus på, og egen kompetanse, rundt sjømat. I Trondheim fører partnerskapet med Heidi Bjerkan og Restaurant Credo til at skoleungdom blir invitert inn på kjøkkenet til restauranten. Det er første gang skoleelever får sjansen til å jobbe skulder til skulder med Michelinstjerne-kokker. Geitmyra Credo får internasjonal oppmerksomhet, er nominert til priser og er også en del av HBO-serien The Zero Waste Chef.
I 2022 håper vi å åpne et nytt Geitmyra-senter. I Norges eldste by, Tønsberg, skal vi jobbe spesielt med mat og historie – og med regionens fantastiske råvarer. Og vi krysser fingrene for at vi endelig får på plass undervisningsdrivhuset på Geitmyra skolehager. Her vil vi lære enda flere barn og unge om dyrking. Oslo er en stadig grønnere by, men fremdeles er det mange som vokser opp uten å lære om hvor maten de spiser kommer fra. Med drivhuset på plass kan vi lære dem det – på den beste måten – med jord mellom fingrene, på kjøkkenet over grytene og rundt bordet sammen med klassekamerater, venner og familie.
Andreas Viestad