Kunnskapsministeren med gresshopper, belgfrukt og mat- og helse på menyen
– Tonje, kan vi ta en selfie? Klasse 6C fra Bøler skole er ivrige når kunnskapsminister Tonje Brenna besøker Geitmyra matkultursenter for barn. Belgfrukt, gresshoppe og kje står på menyen når temaet er bærekraftige proteinkilder.
Tekst: Mona Ek Foto: Pia Sundnes
– Hvorfor er det mer naturlig for oss å spise reker enn å spise gresshopper, spør Camilla Stang som underviser barna – og ministeren. – Og hvorfor spiser vi ikke mer kje, når vi har så mye av det? Ministeren er en av få i dagens undervisning som har smakt gresshoppe tidligere, og strekker gladlig frem hånda.
Kunnskapsministeren blir også invitert på Geitmyras egne frøknekkebrød og hjemmeristet smør. Som garnityr serveres det stjernemelde, ramsløk, syre og svallerkål. Med seg får hun blant annet kunnskap om skvallerkålens helsebringende egenskaper – i Geitmyrsk ånd. På matkultursenteret lærer barna hvor maten kommer fra ved å smake, lukte, kutte og koke.
Rundt bordet er temaet skolemat og mat- og helsefaget. – Vi er avhengig av samarbeid med frivillige og organisasjoner i dette arbeidet. Skolen trenger å hente innspill og påfyll utenfra, sier Tonje Brenna.
– Mat- og helsefaget er en praktisk inngang til teoretisk og tverrfaglig kunnskap og vi må se skolematen i sammenheng med faget. Her er det muligheter som ikke er utforsket, sier daglig leder for Geitmyra, Eivind Løvdal. – På Geitmyra snakker vi om løsninger, vi henter inn barna og viser at det er mulig, fortsetter han. – Vi må løfte mat- og helsefaget. Vi kan ikke snakke om livsmestring og folkehelse uten å snakke om kosthold og om hvordan vi forholder oss til maten vi spiser.
Siden oppstarten på Sagene i 2011, har Geitmyra utvidet til Kristiansand, Trondheim og Ringsaker. I løpet av 2022 åpner Geitmyra Tønsberg på ærverdige Løkken gård. Også Vestland og Nord-Norge står på blokka. – De ulike stedene opererer med samme grunnholdning og metodikk i bunn, men har sin egen identitet og forankring i lokalsamfunnet og til de lokale mattradisjonene. Når vi åpner i Tønsberg er det naturligvis historisk matlaging som står i sentrum. Vi gleder oss til å lage mat i kokegrop og fortelle historien gjennom matlaging og måltid, forteller Eivind Løvdal.
Kunnskapsministeren får med seg en pose med settepoteter og en potte med spiselige blomster før hun reiser. – Jeg skal forsøke å holde liv i dem i min litt vel naturlige hage, sier Tonje Brenna.
Les også: Er vi en sjømatnasjon, Bjørnar Skjæran?