Del din beste juleoppskrift og vinn Barnas aller beste kokebok
Er du en mester på julemat, eller har du en oppskrift som alltid skaper julestemning? Vi leter etter smaken av jul og vil gjerne høre hva jula betyr for deg – enten det er søtt, salt eller spiselige gaver.
Lyst til å prøve noe nytt? Tamagoyaki er navnet på en japanske omelett – en rullet omelett. Ordet betyr rett og slett stekt egg. Vi lager den sammen med barna og samtidig lærer de ulike matlagingsteknikker.
Bursdag, jul og nyttårsaften på én gang: Nå når vi enda flere barn
Daglig leder ved Geitmyra Tønsberg, Bente Bugge Erlingsen, stråler av glede over pengegaven fra Gjensidigestiftelsen. – Med 530 000 kroner i støtte kan vi endelig realisere ukentlige møteplasser for barn og ungdom, jubler hun.
Når det er vinter og kaldt er det viktig at småfuglene som ikke drar sørover har noe å spise på, og det er viktig for dem å få i seg litt fett. På Geitmyra lager vi meiseboller til småfuglene. Det gir masse energi til småfuglene gjennom den kalde vinteren.
Felles for alle typer krydder er at de gir maten vi lager særpreg og ekstra smak. Ofte kan en smak minne oss om en årstid, en hendelse, en ferie eller en høytid. Slik er det ikke minst med jula, der en viktig del av tradisjonen er nettopp lukten av krydder når vi baker, sylter sild, lager pølser eller byr på gløgg. Her har du en oversikt over krydder som hører jula til.
Geitmyra gård er som skapt for julefeiring. Vi trenger nesten ikke pynte en gang. Også i Mathallen kan dere få med dere gode juleopplevelser sammen med juniorkokkene våre. Alle aktivitetene er gratis. Velkommen til oss!
Hvorfor begyntet vi egentlig med den underlige, sirupsaktige tomtegløggen? La heller barna lage årets gløgg med julekrydder og jus av gode, norske epler. Enkelt, hyggelig og skikkelig godt!
Hva med å gi bort bærekraftige, vakre og smakfulle glass? Glass med rubinrøde rødbeter, sukkertøyfargede polkabeter, solgule blomkålbuketter og smaragdgrønne agurker. Gaver som gleder både øyet og ganen.
– Hvorfor er mat- og helseundervisningen på skolen så dårlig, Jonas? spør William Wiland (17) fra Sagene når statsminister Jonas Gahr Støre besøker Geitmyra Juniorkokker i Mathallen. Sammen med ungdommene lager han taco mens de snakker om mestring, det å tjene egne penger og om samarbeid og vennskap mellom ungdom fra hele byen.
Adventstid. Denne fine ventetida. Sett av tid til å lage – og spise – en deilig adventsfrokost. Ta med barna på forberedelsene og inviter gjerne inn naboen.
Tacoens kjennetegn er lukten og smaken av krydderet. Denne oppskriften er et godt utgangspunkt for å lage din egen blanding – prøv deg fram med mengdene, eller suppler med andre krydder som fennikelfrø eller kanskje et lite dryss kanel for å utvikle din egen magiske mikstur!
Sylting er en gammel form for konservering og forlenger matens holdbarhet i tillegg til at det også løfter smaken. Rødløk og kål er en syltefavoritt her på Geitmyra, men så og si alle grønnsaker, frukt og bær kan syltes.
– Å spise sammen er det beste krydderet! Møt Ida Johanne Christoffersen
Ida kjører traktor og har angorakaniner for å spinne sitt eget garn. Hun gleder seg over å lære nye ting og brenner for å gi andre gode opplevelser – som smakfulle matopplevelser. Og så har hun et godt mattips på lur.
– Jeg husker følelsen da jeg fikk min første lønnsslipp. Hvis jeg ikke hadde vært juniorkokk, hadde jeg kanskje holdt på med dumme ting. Nå går jeg på Etterstad VGS og til høsten blir jeg kokkelæring. Nå åpner William Wiland (17) og de andre juniorkokkene egen restaurant og catering i mathallen.
Visste du at taco kan spores helt tilbake til aztekernes tid i Mexico? De brukte maistortillaer til å pakke inn mat som folk hadde med seg som niste – en slags ur-taco! Taco kom for første gang til Norge i 1965, men det var ikke før på 1990-tallet at det virkelig begynte å bli populært i norske hjem.
Over 4000 innom Geitmyra besøksdrivhus siden åpningen
– Vi er overveldet av den fantastiske responsen. Samtidig viser tallene at dette er et godt og etterlengtet tilbud til barn og ungdom i Oslo, sier Kine Bekkengen, prosjektleder for besøksdrivhuset.