Kunsten å sylte
Hva med å gi bort bærekraftige, vakre og smakfulle glass? Glass med rubinrøde rødbeter, sukkertøyfargede polkabeter, solgule blomkålbuketter og smaragdgrønne agurker. Gaver som gleder både øyet og ganen.
Du kan sylte nesten alt. Grønne, umodne tomater, rødløk, gulrot og reddiker. Rødkål, hvitkål og neper. Det er sommer og høst på glass og holdbarheten er lang.
Sylting handler om balanse – det søte møter det sure, det sprø møter det myke. Her er noen sylteforslag:
Rødbeter med nellik og einebær
Sennepssyltet blomkål med gurkemeie
Agurker med dill og hvitløk
Rødløk med stjerneanis
Cherry tomater med basilikum
Gulrøtter med ingefær og appelsin
Ulike typer chili
Å sylte handler om mer enn bare smak. Det er en urgammel konserveringsmetode for å ta vare på sesongens grønnsaker og redusere matsvinn. Når du gir bort en krukke med hjemmesyltet glede, gir du også:
En bit av håndverkstradisjonen
Lokale råvarer preservert på sitt beste
En gave uten emballasjesøppel
Mat med minimal transport og klimaavtrykk
Tips til perfekt sylting
Velg alltid ferske, faste grønnsaker av høy kvalitet
Steriliser glassene grundig
Bruk god eddik og rent havsalt
Eksperimenter med krydder, men ikke overdriv
La syltingen modne i minst to uker
En gave som varer, som kan nytes over tid og som bringer farge og smak til vinterens måltider.
Hva med å invitere til et sylteverksted?