Tacoaften med Jonas Gahr Støre
– Hvorfor er mat- og helseundervisningen på skolen så dårlig, Jonas? spør William Wiland (17) fra Sagene når statsminister Jonas Gahr Støre besøker Geitmyra Juniorkokker i Mathallen.
– Det er et godt spørsmål! Nå vil vi gjøre skolen fra 5. - 10. klasse mer praktisk, svarer statsministeren. – Vi lærte matte – å måle og veie – på skolekjøkkenet da jeg vokste opp. Det at vi kan litt om mat og matlaging, får oss til å ta bedre matvalg. Det får oss litt bort fra fastfood og dette må vi se mer på. Og det er jo også sånn at det du lærer noe om, får du også mer interesse for. Som alle dere som sitter rundt bordet her vet. Vi bor midt i en by – vi bor langt fra maten. Vi må lære om hvor den kommer fra og hva vi skal gjøre med den. Du trenger bare å lære det én gang og så kan du det. Det er veldig flott, det dere gjør her på Geitmyra!
Et hyggelig familiemåltid
– Hva slags forhold har du til taco, spør juniorkokkene som tar i mot statsministeren. – Nei, det er det samme som alle andre, tenker jeg. Det er et hyggelig familiemåltid. Men jeg tror ikke jeg har laget taco til så mange før, smiler Jonas.
Sammen med 14 juniorkokker lager han tacokrydder, gresskarfyll, lefser, ertemole og salsa. Han må morte, røre, kjevle og smake til.
– Jeg har aldri laget tacokrydder selv. Det er sikkert mye bedre enn det du får kjøpt, sier Jonas. – Ja, og så vet du nøyaktig hva det inneholder, sier Alicia og ler når statsministeren tar altfor mye pepper i morteren. – Det er akkurat som sangen i Hakkebakkeskogen! Den sangen kjenner jeg godt, humrer han.
Jonas rører i grytene og smaker til med sitt eget tacokrydder. – Jeg liker det spicy, sier William. – Jeg også, stemmer Jonas i og fastslår at de trenger enda mer krydder.
– En jobb med mening
Underveis snakker statsministeren med de unge kokkene om jobben som juniorkokk. Om mestring, det å tjene egne penger og om samarbeid og vennskap mellom ungdom fra hele byen. – Dette er en jobb med mening og samtidig får dere med dere noe dere har glede av ellers også – som å lage middag til familie og venner, sier Jonas.
Jonas forteller at han lager mye mat hjemme. – Vi har ofte barn og barnebarn på besøk og da er det ofte jeg som lager maten. Jeg liker å lage mange ulike småretter og jeg er veldig glad i sjømat.
William er nysgjerrig på jobben som statsminister. Om det er mye å gjøre og om han noen gang tar helg. – Det er jevnt mye å gjøre. Jeg liker det. Og ja, jeg tar helg. Men det skjer nesten alltid noe, forteller han. – Så du kan liksom ikke sette deg ned i sofaen en lørdagskveld å bare chille, konkluderer William med et glimt i øyet.
Rundt bordet går praten lett. Om skole og utdanning. Om å velge matfag som en studeretning. Noen av juniorkokkene går på restaurant- og matfaglinja, noen har valgt noe helt annet, mens andre må velge i løpet av våren. Til en av de unge kokkene som tenker på å velge matfag etter tiendeklasse, har Jonas et godt råd: – Tar du et fagbrev, så har du noe ingen kan ta fra deg. Og så kan du gjøre så mye annet etterpå.
William nikker entusiastisk og sier seg enig. Til høsten skal han ut i lære som kokk etter å ha gått to år på mat- og restaurantfaglinjen på Etterstad VGS. – Å bli juniorkokk på Geitmyra har gitt meg en retning i livet. Nå er jeg snart utdannet kokk. Drømmen min er å reise ut og smake på verden.
Om Geitmyra Juniokokker – mat med en ekstra dæsj mening
Juniorkokkene er Geitmyras nye, store satsning hvor ungdom lærer å lage mat og får sin første første jobb. Med på laget har vi Sanni Tikkanen og Jay Boyle, begge med bakgrunn fra Maaemo – en av Norges beste restauranter med 3 stjerner i Michelin-guiden. Og sammen med grunnlegger Andreas Viestad har vi et topptrent stjernelag som sørger for at ungdommen leverer!