Lammegryte med sesongens grønnsaker
En deilig lammegryte varmer både kropp og sjel. Med krydder, mørt kjøtt og sesongens beste grønnsaker får dere verdens beste middag.
Til ca. 4 personer
300 g lammebog (i biter, uten bein)
1 gul løk
2 gulrøtter
1 persillerot eller pastinakker (om vi har)
1/2 liten sellerirot, i terninger (om vi har)
2 fedd hvitløk, finhakket
1 laurbærblad
1 ss tomatpuré
4 dl vann
1 boks hakkede tomater ca. 400 gram
Salt og pepper etter smak
Fersk persille til pynt (kan sløyfes)
Krydderblanding:
1 ts hel spisskummen
½ ts oregano
1 klype havsalt
½ ts hel sort pepper
½ ts korianderfrø
Knuses i morter.
Brun kjøttet- Varm opp oljen eller smøret i en stor gryte på middels til høy varme. Brun lammebogbitene på alle sider til de får en gyllen farge.
Stek løk og hvitløk i samme gryte, tilsett mer olje om nødvendig, og fres løk og hvitløk til de blir myke og blanke.
Tilsett grønnsakene. Ha gulrøtter, persillerot, sellerirot og poteter i gryten. Stek dem sammen med løken i et par minutter for å få frem smakene.
Rør inn tomatpuréen, krydderblanding og tilsett vann og hakket tomater, samt urtene. Kok opp. Skru deretter ned varmen til lav. La gryten småkoke under lokk i ca. 1 time, eller til kjøttet er mørt og grønnsakene er gjennomkokt.
Smak til mot slutten av koketiden, smak til med salt og pepper. Fjern laurbærbladet før servering.
Tips: Du kan variere grønnsakene etter sesong, for eksempel ved å legge til kålrot, purre eller andre høstgrønnsaker. Du kan også variere med ulike type krydder. Dette er en deilig, varmende gryte som passer perfekt til kjølige dager!