2,5 millioner kroner mer til Geitmyra
Torsdag før høstferien fikk Geitmyra besøk av kunnskapsminister Guri Melby. Med seg hadde hun en veldig god nyhet.
Read MoreTorsdag før høstferien fikk Geitmyra besøk av kunnskapsminister Guri Melby. Med seg hadde hun en veldig god nyhet.
Read MoreMajones er egentlig en umulighet; en blanding av vann og olje. Hemmeligheten med å lage majones er å piske inn oljen litt etter litt.
Read MoreI år fyller Geitmyra matkultursenter for barn elleve år. Vi har tatt en prat med Andreas Viestad om hvordan det hele startet, visjoner for framtiden og jubileumsplaner.
Read MoreFiskepinner svømmer ikke rundt i havet, men er laget av fiskefilet som er vendt i mel, eller i egg og brødsmuler. Når du lager fiskepinnene selv vet du akkurat hva som er i dem, og du kan bruke den fisken du vil. Vi er ekstra glade i sei.
Read MoreTemperaturen ble høy da Geitmyra inviterte til «Valgflesk på grillen». Politikerne grillet sine favoritter, samtidig som 6. klassinger fra Ila skole grillet dem om deres politiske ståsted rundt miljø og klima, helse og skolemat.
Read MorePå Skjølberg Søndre Kretsløpsgård står Siri Omholt engasjert og underviser ungdommene fra Orkland kommune. – Jeg er en livsglad og jordnær sjel som liker å bruke både hode og hender og se resultater av det jeg gjør, forteller hun.
Read MoreGravet sild danner basis for mange silderetter. Når vi graver, graver vi den ikke ned i jorda, men legger den i en væske som vi kaller lake, som er salt og sur.
Read MoreI kjølerommet på Geitmyra matkultursenter for barn i Ringsaker henger det en slakteskrott. Det er mat, mye mat; og det er på ingen måte tilfeldig at akkurat denne maten er på akkurat Geitmyra Ringsaker akkurat nå. I begynnelsen av mai i år, slakta vi nemlig en vær sammen med elevene i 6. trinn. Hvorfor gjør vi slike ting?
Read MoreDenne våren utarbeider Utdanningsdirektoratet ny nasjonal rammeplan for SFO, inkludert retningslinjer for maten som serveres til elevene. I utkastet til rammeplanen står det at «Mat som blir servert på SFO, bør være basert på et helsefremmende kosthold og bærekraftige matvaner og forbruk, og bygge på Helsedirektoratets kostråd». Et samlet fagmiljø oppfordrer nå til å endre ordlyden i rammeplanen fra bør til skal.
Read MoreNoe av det hyggeligste vi gjør på Geitmyra er å ha åpne arrangementer! Da samler vi det vi kan av frivillige til å lage et svært arrangement som er åpent og gratis for alle. Temaene skal reflektere sesongen, lokale ressurser, og knytte natur og landbruk via matlaging og spennende prosesser til den maten og de smakene som gir oss matkultur i praksis.
Read MoreI denne oppskriften bruker vi både ville og dyrkede urter. Klorofyll er viktig for plantenes fotosyntese, og betyr rett og slett “grønt blad”. Uten klorofyll ville ikke planten vært grønn. Grønne grønnsaker og urter inneholder mye vitaminer og jern, og så smaker de så deilig!
Read MoreI denne oppskriften bruker vi både ville og dyrkede grønne urter. Klorofyll er viktig for planters fotosyntese, og betyr rett og slett «grønt blad». Uten klorofyll ville ikke planten vært grønn. Grønne grønnsaker og urter inneholder mye vitaminer og jern, også smaker de så deilig!
Read MoreBrennesla er av dei fyrste grøne vekstene som kjem opp av jorda om våren som er nyttige for oss, og nesla er både brukande til sikkert hundre ulike matrettar, det er ei svært næringsrik plante, men ho har også så mange andre, nyttige eigenskapar. Les og lær!
Read MorePå kurskveldene «Sammen rundt middagsbordet», møtes barn og unge i Innlandet på kjøkkenet til Geitmyra Ringsaker matkultursenter for barn, til hverdagsmatglede på tvers av kulturell og sosioøkonomisk bakgrunn. Gjennom å møtes og lage mat sammen etter skoletid, gir vi barn og unge praktisk kunnskap om kloke matvalg, og lærer dem å lage den gode maten som gir god fysisk og psykisk helse på kort og lang sikt. Illustrasjonsbilde: Martin Granum.
Read MoreOm våren spretter de ville vekstene frem. Vokser de i bedet kaller du det ugress. Luk dem bort, men ikke kast det automatisk, mye av ugresset er god mat. Både nesle og skvallerkål finner du nesten overalt, enten du vil ha det der eller ikke.
Read MoreGeitmyra Ringsaker ligger midt i Norges matfat. Hver eneste dag spiser barn og voksne over hele landet mat som kommer fra Ringsaker. Likevel er det ingen selvfølge at barna som vokser opp i en av landets største landbrukskommuner identifiserer seg med denne kulturen. Til høsten starter vi opp et større prosjekt for rekruttering til matbransjen.
Read MoreNår vi som fellesskap har ansvar for barn i barnehage, skole og SFO må maten være sunn og bidra til kunnskap om gode og bærekraftige matvalg. Sammen med Folkelig, Unge kokker, SunnereBarn, Litantunet og Norsk Smaksskule stiller vi fem krav til den nye rammeplanen.
Read MoreHar du noen gang opplevd å måtte tørke grøt fra tak, vegger og gulv? Du er ikke alene, alle med barn har vært der. Og fortvil ikke, å spise og grise er en viktig del av den motoriske utviklingen hos barn.
Read MoreDette er en virkelig hit – både hos de aller minste, og de aller største! Perfekt som en deilig frokost, til lunsj eller som et mellommåltid. I tillegg er det så sunt, så godt, så enkelt, og med ingredienser du ofte har liggende.
Read MoreI denne deilige marokkoinspirerte lammegryta er det rom for mange gode kryddersmaker. Prøv deg frem og bruk de du liker godt.
Read More