Majones
Majones er egentlig en umulighet; en blanding av vann og olje. Vanligvis vil olje og vann skille seg og oljen legge seg oppå vannet, men eggeplomme inneholder et stoff – lecitin – som binder olje og vann sammen. Hemmeligheten med å lage majones er å piske inn oljen litt etter litt. Hvis man heller for mye av gangen vil den skille seg.
Ingredienser
1 eggeplomme
1 ts dijonsennep
2 ts sitronsaft eller eddik
½ ts salt
2 dl raps- eller solsikkeolje
NB! Olje og egg bør ha samme temperatur – helst romtemperatur. Da blander ingrediensene seg lettere.
Framgangsmåte
Ha eggeplommen i en bolle og pisk sammen med sennep, sitronsaft eller eddik.
Ha i en dråpe olje og pisk til oljen er pisket inn. Tilsett en og en dråpe til.
Etter hvert kan du begynne å tilsette oljen i en tynn stråle.
Etter kort tid forandrer massen struktur og blir tykk og lysegul.
Tilsett salt og urter etter ønske.