– Smak er sentralt i det vi gjør, den gode smaken er tryllestøvet som gjør at maten kan være et fantastisk redskap for endring, for kunnskap, samvær og helse. Derfor har vi bestemt at vi skal fylle det neste året på Geitmyra med enda flere smaker, sier Andreas Viestad. Les om året på Geitmyra med 74 000 timer undervisning, 8700 timer med ungdom i arbeid og 25 000 besøkene. Vi gleder oss til 2025!
– Alle barna elsker and! Blod, fett og stekte hjerter. Hvis det går slik jeg tror og håper, er det ikke mer enn én generasjon til Norge er en nasjon som gjør det eneste fornuftige: spiser presset and til jul, sier Andreas opprømt. Det er Etter skoletid på Geitmyra og i dag er det noe helt spesielt som skal skje.
En deilig suppe med gode biter av potet og linser som gir ekstra fylde til suppa. Denne suppa lager vi gjerne ute på tur og er en del av menyen på bålmatkurs på Geitmyra Ringsaker.
Det viktigste med jobben vår – i tillegg til å lære barn å bli glad i mat – er å gi dem mestringsfølelse. Hør Kine Bekkengen i samtale med Kristoffer Torheim i podcasten Takk for maten.
– Jeg var en dropout – jeg vet hva det betyr å falle utenfor
– Vi vil at alle skal ha en plass her på Geitmyra, sier Inger-Marie Lupton, daglig leder for senteret på Ringsaker. Siden hun startet i 2023 har senteret hatt seks medarbeidere fra NAV-systemet.
Inspirasjonskurs for frivillige på Geitmyra Tønsberg
Det hakkes, kuttes, stekes og røres på kjøkkenene på Geitmyra Tønsberg. Det er mye mat som skal lages og latteren sitter løst. Matnyttig frivillighet er et inspirasjonskurs som gir kompetanseløft for frivillige i humanitære og ideelle organisasjoner.
– Jeg elsker åpen gård! Det er alltid så mange gode smaker! Sander er fast gjest på Etter skoletid, men i dag jobber han som frivillig på Barnas store gavefest. Og til tross for enorme nedbørsmengder, finner nærmere 1000 små og store veien til Odderøya denne søndagen.
Del din beste juleoppskrift og vinn Barnas aller beste kokebok
Er du en mester på julemat, eller har du en oppskrift som alltid skaper julestemning? Vi leter etter smaken av jul og vil gjerne høre hva jula betyr for deg – enten det er søtt, salt eller spiselige gaver.
Lyst til å prøve noe nytt? Tamagoyaki er navnet på en japanske omelett – en rullet omelett. Ordet betyr rett og slett stekt egg. Vi lager den sammen med barna og samtidig lærer de ulike matlagingsteknikker.
Bursdag, jul og nyttårsaften på én gang: Nå når vi enda flere barn
Daglig leder ved Geitmyra Tønsberg, Bente Bugge Erlingsen, stråler av glede over pengegaven fra Gjensidigestiftelsen. – Med 530 000 kroner i støtte kan vi endelig realisere ukentlige møteplasser for barn og ungdom, jubler hun.
Hjemmelagde pepperkaker – krydret og ekstra krydret
Det er ikke alle pepperkakeoppskrifter som faktisk har pepper. Og det er jo i grunn litt rart! Vi lager en tradisjonell oppskrift med pepper og de krydderne som skal være i de beste pepperkakene. Vi lager også dobbeltpeprede pepperkaker, og med ekstra ingefær.
Når det er vinter og kaldt er det viktig at småfuglene som ikke drar sørover har noe å spise på, og det er viktig for dem å få i seg litt fett. På Geitmyra lager vi meiseboller til småfuglene. Det gir masse energi til småfuglene gjennom den kalde vinteren.
Felles for alle typer krydder er at de gir maten vi lager særpreg og ekstra smak. Ofte kan en smak minne oss om en årstid, en hendelse, en ferie eller en høytid. Slik er det ikke minst med jula, der en viktig del av tradisjonen er nettopp lukten av krydder når vi baker, sylter sild, lager pølser eller byr på gløgg. Her har du en oversikt over krydder som hører jula til.
Geitmyra gård er som skapt for julefeiring. Vi trenger nesten ikke pynte en gang. Også i Mathallen kan dere få med dere gode juleopplevelser sammen med juniorkokkene våre. Alle aktivitetene er gratis. Velkommen til oss!
Hvorfor begyntet vi egentlig med den underlige, sirupsaktige tomtegløggen? La heller barna lage årets gløgg med julekrydder og jus av gode, norske epler. Enkelt, hyggelig og skikkelig godt!
Hva med å gi bort bærekraftige, vakre og smakfulle glass? Glass med rubinrøde rødbeter, sukkertøyfargede polkabeter, solgule blomkålbuketter og smaragdgrønne agurker. Gaver som gleder både øyet og ganen.
– Hvorfor er mat- og helseundervisningen på skolen så dårlig, Jonas? spør William Wiland (17) fra Sagene når statsminister Jonas Gahr Støre besøker Geitmyra Juniorkokker i Mathallen. Sammen med ungdommene lager han taco mens de snakker om mestring, det å tjene egne penger og om samarbeid og vennskap mellom ungdom fra hele byen.
Adventstid. Denne fine ventetida. Sett av tid til å lage – og spise – en deilig adventsfrokost. Ta med barna på forberedelsene og inviter gjerne inn naboen.
Tacoens kjennetegn er lukten og smaken av krydderet. Denne oppskriften er et godt utgangspunkt for å lage din egen blanding – prøv deg fram med mengdene, eller suppler med andre krydder som fennikelfrø eller kanskje et lite dryss kanel for å utvikle din egen magiske mikstur!
Pølser til jul har lange tradisjoner i Norge. Her har vi laget en opp skrift med mye julekrydder, som garantert ikke smaker som noen annen julepølse du har vært borti