Den aller siste eksamen - 24 nye juniorkokker på Sagene IF

– For en suksess!! Velkommen til den aller, aller, aller siste eksamen i prosjektet Juniorkokk i jobb - ansvarlig forbruk. Selje Lyngset åpner kvelden og ønsker gjestene velkommen til eksamensmiddagen for det siste kullet med juniorkokker. 

24 spente juniorkokker står klare til å presentere og servere sine eksamensretter – resultatet av hardt arbeid og mange timer på kjøkkenet. Rundt 50 gjester – en nydelig blanding av stolte foreldre, sultne kollegaer, representanter fra bydelen og tilskuddsgivere til prosjektet –  er klare for en bedre middag. 

20 kull med juniorkokker 

Prosjektet Juniorkokk i jobb startet i 2020 på initiativ fra Anne-Britt, daværende leder på Etter skoletid på Sagene IF. Hun ønsket hjelp på kjøkkenet og tok kontakt med Geitmyra matkultursenter for barn. Slik ble det første kullet med juniorkokker kurset og eksaminerte av Geitmyra - og ungdommene fikk muligheten til å jobbe videre med mattilbudet på Etter skoletid på Sagene IF. 

– Det er gøy at vi nå avslutter på samme sted, sier Selje. Siden 2020 har hun uteksaminert 20 kull med juniorkokker fra hele byen. – En stor takk til Anne-Britt, Sagene IF og tilskuddsgivere som gir disse ungdommene en mulighet. 

Sunne og gode matvalg – kunnskap for livet 

– På Geitmyra er vi opptatt av bærekraft, økologi, gode smaker og folkehelse. Det er viktig at barn og unge lærer om dette og vi  håper dette er kunnskap ungdommene tar med seg videre – at de fortsetter å ta sunne, fornuftige og gode valg, forteller Selje. 

Siden 2011 har Geitmyra jobbet for at barn skal bli glad i mat som gjør dem godt.  Med prosjektet Juniorkokk i jobb satset Geitmyra for alvor på ungdom. Selv om denne eksamenen markerer slutten på prosjektet, skal Geitmyra fortsette å satse på å gi ungdom jobb. – Ungdom er en utrolig ressurs – de skaper positive opplevelser for andre og er gode ambassadører. Å sysselsette ungdom har vært en så stor suksess at juniorkokkene nå har fått sitt eget selskap, Geitmyra Juniorkokker AS, forteller Selje. 

Geitmyra Juniorkokker – mat med mening 

Geitmyra Juniorkokker ble etablert høsten 2024 og er en cateringbedrift som holder til på et profesjonelt kjøkken i Mathallen på Vulkan. Alle som fullfører eksamen som juniorkokker, får muligheten til å bli en del av teamet og jobbe med spennende cateringoppdrag og annen mataktivitet. 

– Det er mange jobber framover, forteller Heidi Austli, daglig leder for Geitmyra Juniorkokker. – Vi startet året med regjeringsmiddag hos statsministeren og vi har ennå ikke kommet til februar! Vi skal på festivaler, konfirmasjoner og konferanser. 

– Alle som vil bestille catering, bør bestille fra disse flinke ungdommene Det er mat med mening


Mona Ekjuniorkokk i jobb