Råvarefest og ekte matglede med landbruksministeren på besøk!
Oi, blodpannekaker! Akkurat det vi ønsket oss! Uten snev av ironi står ti barn samlet rundt et bord og heller blod i en bolle. De venter spent på landbruks- og matminister, Nils Kristen Sandtrøen.
Før ministeren ankommer, har barna vært innom hønsehuset for å hente egg, funnet frem møllesteinen og samlet alle råvarene. I tillegg til å lage blod- og rødbetelapper, skal de røre syltetøy og smake på norske oster. – Ost! Ost! Ost! Jeg elsker ost! roper Ingmar og alle nikker. Det skal ikke stå på entusiasmen.
Så, endelig! Ministeren er på plass. Først tar han en tur innom dyrkestasjonen der barna sår bergmynte, spinat og rød lollosalat – blant annet.
Inne i bryggerhuset skal Sandtrøen male melet og blande inn blodet. Han forteller barna at han nylig har spist reinsdyrhjerte. – Det har vi også laget på Etter skoletid, sier Sivert ivrig. – Vi har speket, gravet og røykt det. – Er det noe dere ikke har spist på Etter skoletid? utbryter ministeren. – Ja, tarantella!
Som aktiv idrettsutøver er ministeren opptatt av at vi spiser sunt og at vi vet hvor maten kommer fra. Mat- og helsefaget er viktig – det samme er rekrutteringen til matnæringen.
– Mat- og helsefaget er også en inngang til Pisa-fagene, supplerer Andreas Viestad. – På Geitmyra lærer barna matematikk, naturfag og språk gjennom matlaging.
Blodlappene er klare. Når Sandtrøen senere skal ut på løpetur, passer det godt med noen næringsrike blodlapper på veien.
Ministeren er på vei videre og barna snakker om hva de ønsker seg på neste Etter skoletid.
– Havabbor! Havabbor! Havabbor!