En smak av verden – vinterferie på Geitmyra
kokkekurs og matglede på Geitmyra Tønsberg
Pølsene skal stappes, sausen kokes på kraftben, og pastaen må eltes, kjevles, rulles og henges til tørk før den havner i gryta. Med gode, kortreiste råvarer som utgangspunkt, lærer ungdommene på Geitmyra Tønsberg hvordan man lager skikkelig god mat. Med klassiske retter fra Norge, Italia, Midtøsten og India, fikk 15 matglade ungdommer virkelig smake seg gjennom verden i vinterferien.
Jorda rundt – til å få vann i munnen av
Første dagen ble viet til norsk tradisjonsmat med hjemmelagde pølser, rotmos og ertestuing. Dag to gikk reisen til India, hvor ungdommene fikk lage sin egen curry med hjemmelaget chutney, raita, naan og pampadums til. På dag sto Italia for tur med både lasagne, pastaskruer, focaccia og bologneseragú. Den siste kursdagen gikk ferden til Midtøsten og ungdommene fikk bryne seg på retter som børek, pide, vannmelomsalat, tabbouleh og kebab.
Noe for den søte tann
Dessert stod også på menyen på vinterferiens kokkekurs. Mangolassi, fruktsalat med anislake, sjokaladepudding med krem og myntesirup, tiramisu og bakt fiken med yoghurtkrem. Klarer du å lenke dessertene til riktig matkultur?
“ Når vi lærer å lage mat helt fra bunn av, så ser vi øynene opp for mye arbeid det ligger bak. Samtidig får vi kunnskap om hva maten egentlig inneholder – hvilke råvarer som trengs. Det er verdifull kunnskap og jeg tror det gir en helt annen respekt for maten og håndverket det er å lage skikkelig god mat. ”
Kursholder Kolbjørn Enge med vinterferiens kokkekursdeltakere.