Smaken av 2024
Tacogryte – eller chili – er desidert det vi har laget aller flest porsjoner av på Geitmyra i 2024. Smaken tar oss med tilbake til Ekebergssletta og Tons of Rock hvor Juniorkokkene lagde 5000 porsjoner med chili til festivalfolket. Her er våre mest populære oppskrifter i 2024.
Egg i skjærsilden - en annen populær rett på Geitmyra, ekte italiensk bondekost. Denne retten er en del av undervisningsopplegget i Oslo og er en favoritt blant elevene - passer til frokost, lunsj og middag!
Granola med banan og knasende knekkebrød - begge disse oppskriftene tar oss med til Geitmyra Kristiansand og Læringsrik mat i Agder hvor oppskriftene er populære å både lage og spise blant barna på SFO.
Egg i skjærsilden
Denne oppskriften passer både som frokost, lunsj og middag og er en favoritt vi lager mye av både i undervisningen og på kurs her på Geitmyra.
Knekkebrød
Det er noe helt eget og ekstra godt med hjemmelagde knekkebrød. Geitmyras knekkebrødene er proppfulle av sunt fett fra alle frøene og masse fiber fra gryn. Fiber trenger vi i fordøyelsen vår og man kan si at fiber hjelper til med å holde tarmene våre rene og fine.
Potetlomper synes de aller fleste barn er gøy å lage, og så smaker det skikkelig godt også, spesielt når de er helt ferske og hjemmelagde. I Ringsaker lager elevene egne lomper på steketakke, men du kan også steke de i panne, hvis du vil prøve å lage det hjemme - bruk gjerne rester av kokte poteter fra middagen i går.
Byggrynsgrøt tar oss med til Geitmyra Tønsberg, til grøtfest for barnehager, men den tar oss også med tilbake i tid. Bygg er en av kornsorter vi dyrker mest av i Norge, faktisk har vi dyrket det siden jernalderen.
Japanske pannekaker - okonomiyaki minner oss om alle ungdommene som vært på kokkekurs hos oss - det samme gjør bønnebab - to favoritter, begge bør prøves!
Hjemmelagde tortillalefser bringer minner om høstens høsttacofest - når du først har fått smaken av hjemmelagde tortillalefser, er det vanskelig å gå tilbake til noe annet. men det går ganske kjapt å lage og er absolutt å anbefale.
Bønnebab
Fargerik, frisk, sprø og med mye protein fra bønner og linser. Dette er en vegetariske utgave av kebaben og en favoritt på Geitmyra.
Historisk byggrynsgrøt
Bygg er en av kornsorter vi dyrker mest av i Norge, faktisk har vi dyrket det siden jernalderen. I jula spiser mange risengrynsgrøt, her kommer en grøtvariant med byggryn. Det smaker kjempe godt.
Tortillalefser
Tortillalefser er enkelt å lage og smaker mye bedre når du lager de selv. I denne oppskriften bruke vi maismel - sånn som de gjør i Mellomamerika.
Sammen med tortillalefser hører jo tacokrydder med - vår mest sette post på sosiale medier i år, ja, faktisk noen sinne. Hvorfor du bør lage ditt eget tacokrydder, ser du i innlegget her! Og oppskriften finner du her.
Det er klart vi har spist og smakt mye mer på Geitmyra, men med den lille oppsummering ser vi tilbake på 2024, og gleder oss til 2025 og alle opplevelsene og smakene det neste året vil bringe.
Godt nytt år!
Vil du se flere av våre oppskrifter - ta en titt her:
Potetsuppe
En deilig suppe med gode biter av potet og linser som gir ekstra fylde til suppa. Denne suppa lager vi gjerne ute på tur og er en del av menyen på bålmatkurs på Geitmyra Ringsaker.
Geitmyras eplegløgg
Hvorfor begyntet vi egentlig med den underlige, sirupsaktige tomtegløggen? La heller barna lage årets gløgg med julekrydder og jus av gode, norske epler. Enkelt, hyggelig og skikkelig godt!
Geitmyras adventsfrokost
Adventstid. Denne fine ventetida. Sett av tid til å lage – og spise – en deilig adventsfrokost. Ta med barna på forberedelsene og inviter gjerne inn naboen.
Hjemmelaget tacokrydder
Tacoens kjennetegn er lukten og smaken av krydderet. Denne oppskriften er et godt utgangspunkt for å lage din egen blanding – prøv deg fram med mengdene, eller suppler med andre krydder som fennikelfrø eller kanskje et lite dryss kanel for å utvikle din egen magiske mikstur!
Sylta grønnsaker
Sylting er en gammel form for konservering og forlenger matens holdbarhet i tillegg til at det også løfter smaken. Rødløk og kål er en syltefavoritt her på Geitmyra, men så og si alle grønnsaker, frukt og bær kan syltes.
Potet- og purresuppe
Ingenting er så godt som en god varm suppe en kald høst eller vinterdag. Poteten sørger for en silkemyk konsistens og deilig rund smak.
Flatbrød med spelt
Flatbrød med spelt er tradisjonsbakst uten gjær, kjevlet tynt, og stekt på takke. Passer ypperlig til spekemat til jul, eller til suppe og gryter året rundt. Denne oppskriften er fra Opplysningskontoret for brød og korn.
Historiske byggmelslefser
Bygg er en av kornsorter vi dyrker mest av i Norge, faktisk har vi dyrket det siden jernalderen. Byggrynslapper smaker kjempegodt og gir energi som varer lenge. Servér med eplesyltetøy, blåbær eller det du liker av topping.
Oppskrifter fra Barnas høstfest
Forskjellige typer flate brød og chili sin carne er noen av rettene på Barnas høstfest på Geitmyra. Vil du prøve å lage noe hjemme? Oppskriftene finner du her.
Focaccia
I denne oppskriften lar vi deigen langtidsheve i kjøleskapet over natten, med det reduserer vi gjærsmaken og bedrer næringsopptaket. Pynt med salt, urter og grønnsaker som du liker, bruk kreativiteten.
Saltristede nøtter og frø
Her har du en fantastisk topping som går til det meste! Bruk den på grøt, i salat, i supper eller spis som snack.
Chiappudding med kokosmelk og lime
En søt og syrlig frokost med smak av kokos og lime, og proppfull av næringsrike chiafrø. Bland ingrediensene kvelden før, sett i kjøleskapet over natten og chiapuddingen er klar til frokost neste dag.
Jordbærispinner med hvit sjokolade og kokos
Jorbær, kokos, lime og banan blandes sammen og gir en frisk og fruktig smak av sommer. Pynt med frysetørkede bær, revet kokos og smeltet sjokolade før servering.
Blåskjell dampet i eplejuice
Det finnes utallige oppskrifter på blåskjell. Prøv denne med eplejuice og eplesidereddik. Supergodt!
Brød á la Kolbjørn
Hva er 70% av 400? Dette er en brødbakerteknikk som ikke krever oppskrift. Ekte bakere bruker ikke litermål. De veier råvarene. Til dette brødet bruker vi 400 gram mel og 70% hydrasjon. Ja, det tar litt tid. Men så blir det helt vilt bra!
Slush med ville vekster
Her lager vi slush, men du kan også bruke saften til å lage ispinner eller drikke den iskald. Den raskeste måten å lage slush på er å blande saften med knust is. Her får du oppskrift på saft av bjørkekvister, granskudd, bærblader og lønneblomster.
Blodpannekaker
I gamle dager var dette maten på den viktige slaktedagen om høsten, da grisen på gården skulle slaktes og bli mat til jul. Alle delene av grisen skulle bli mat, og blodet var en god matressurs som ikke kunne kastes.
Geitmyras pannekaker
Alle synes at pannekaker er digg mat og det er lite som slår en pannekake med rørte blåbær! Skal pannekakene bli tynne, må nemlig røra være ganske tyntflytende. Her handler suksessen om konsistens!