Ungdom fra Norge og Tanzania går sammen for å lære om matsikkerhet

Fra Barnas bondegård i Tanzania

Fra Barnas bondegård i Tanzania

Engelsk versjon | In english

– Barn og unge må lære om mat. Dette er ikke bare viktig i Norge, det er en av de største internasjonale utfordringene, sier Andreas Viestad, grunnlegger av Geitmyra. Nå skal ungdom fra Norge reise til Tanzania og jobbe, mens tanzaniansk ungdom skal jobbe på Geitmyra Kristiansand. – Dette er også en unik mulighet for ungdom til å få nye erfaringer, møte utfordringer og finne løsninger på tvers av kulturer, sier Viestad.

Med støtte fra Norsk senter for utvekslingssamarbeid (Norec) – en etat underlagt Utenriksdepartementet  – lanserer Geitmyra matkultursenter og Farm for the Future i Tanzania et internasjonalt utvekslingsprogram. Programmet skal gi ungdom fra begge land verdifull innsikt og praktisk erfaring med matsikkerhet og bærekraftige løsninger.

Læring på tvers av kulturer

Utvekslingsprogrammet er et pilotprosjekt som inkluderer ungdom over 18 år fra både Norge og Tanzania. Deltakerne vil fordype seg i utfordringer og muligheter knyttet til matproduksjon og matsikkerhet.

– Tanzania og Norge er svært forskjellige land, men utfordringene rundt mat og kunnskap er universelle. Fedme, overvekt og usunne matvaner rammer globalt. Vi må lære å lage sunn mat og forstå hvor maten vår kommer fra, sier Viestad.

I Tanzania vil norske deltakere lære om bærekraftig jordbruk og bidra til undervisning for barn på Barnas Bondegård, som nylig er etablert i tilknytning til den kommersielle farmen, Farm for the Future. Tanzanianske ungdommer vil på sin side få innsikt i norsk mat- og helseopplæring og delta i aktiviteter for barn og familier i Norge.

Samarbeid for bærekraft og samfunnsutvikling

– Geitmyra og Farm for the Future samarbeider om å skape unike arenaer for kunnskapsutveksling, forteller Osmund Ueland, prosjekt- og styreleder i Farm for the Future. – Gjennom Barnas Bondegård, som ligger midt i FFFs moderne matproduksjonsanlegg, og Geitmyras ekspertise innen sunn mat, skal prosjektet gi barn og unge viktig kunnskap om ernæring og inspirere dem til å vurdere landbruk som en spennende karrierevei. Han legger til at målet er å legge til rette for langsiktig læring om ernæring og samtidig styrke interessen for landbruk blant unge. – På sikt vil dette bidra til at flere velger å bli boende i landsbyene der de er vokst opp, noe som er viktig for en positiv samfunnsutvikling, sier Ueland.

– Geitmyra og Farm for the Future er et spennende partnerskap med gode muligheter for kunnskapsdeling om bærekraftig jordbruk og ernæring i Norge og Tanzania. Vi tror utvekslingen av ansatte vil bidra til å styrke de eksisterende utdanningsprogrammene deres for unge i begge land, og samtidig gi de ansatte en læringsmulighet som vil styrke organisasjonene på sikt. På besøk hos Farm for the Future i Tanzania i høst fikk vi også innsikt hvordan prosjektet vil bidra lokalt for unge i begge land. Vi gleder oss til å se resultatene, sier Sille Lukowski, seksjonleder for sivilt samfunn i Norec.

Geitmyra og FFF er allerede i gang med planlegging og rekruttering, og utvekslingen vil starte i skoleåret 2025/26.

– Dette er bare begynnelsen. Vi håper samarbeidet vil inspirere ungdom til å ta ansvar for matsikkerhet og bærekraftige løsninger i begge land, avslutter Viestad.