Det fantastiske havet! Sommerskole uke 27
Yr sier ustabile værmasser, men for barna på Geitmyra sommerskole har det ingenting å si. Sammen skal de filetere, kokkelere, spise og stifte bekjentskap med havets mangfold og få nye venner.
Read MoreYr sier ustabile værmasser, men for barna på Geitmyra sommerskole har det ingenting å si. Sammen skal de filetere, kokkelere, spise og stifte bekjentskap med havets mangfold og få nye venner.
Read MoreHva kan dere gjøre med de små krabatene i bøtta? Lage verdens beste strandkrabbesuppe! Her er det bare å engasjere store og små med snøre!
Read MoreTomatsuppe er en av de enkleste suppene du kan lage – og en av beste! Trikset i oppskriften her er at vi bruker litt soltørket tomat. De har fått ligge og tørke ute i sola til de er rynkete og mørkerøde.
Read MoreStrandkrabbesuppe, hvaltaco og pico de gallo. Nei, dette er ikke fra menyen på en gourmetrestaurant. Det er sommerskole på Geitmyra Kristiansand.
Read MoreVed porten står en spent mamma og venter på sønnen sin. – Han liker nesten ingen ting, sier hun. Hun har sendt med ham en ekstra matpakke for å være på den sikre siden. Første uken med sommerskole på Geitmyra er i gang.
Read MoreNoe av det morsomste de som kommer til Geitmyra, får oppleve, er å lære å filetere fisk. Fordi de ulike fiskene har ulik form, er fremgangsmåten forskjellig fra fisk til fisk. Men det er ikke vanskelig. Alt du trenger, er en skarp kniv og litt øvelse.
Read MoreDenne måten å lage iskrem på helt uten å bruke maskiner er blitt kjempepopulær. Det kule med denne metoden er at vi bruker salt og isbiter i et interessant fysikkeksperiment: Når saltet får isbitene til å tine kjempefort, overføres varmeenergien fra kremblandingen til vannet som smelter. Det gjør at kremblandingen blir iskald på bare noen få minutter.
Read MoreSelv i den enkleste og vanligste matlagingen skjer det kompliserte biologiske, fysiske og kjemiske prosesser. Tenk bare på brøddeigen: Mikrobiologi som bakterier og gjærsopper – sammen med enzymene i melet – setter i gang reaksjoner du vil kjenne igjen fra naturfagundervisningen på skolen.
Read MoreDet gjelder samme slags regler for matlaging som for sjakk, fotball og dansing: Du må øve for å bli god. Og skal du gidde å øve på matlaging, må du ha det bra underveis og lage noe du liker å spise. Vi gir deg fire råd for å bli matspesialisten i vennekretsen.
Read MoreHvordan hadde skolelivet vært om du hadde hatt mat- og helseundervisning over hele timeplanen din? Skolekjøkkenet rommer nemlig alle fagene:biologi, kjemi, fysikk, matte, kultur-, samfunns- og livssynsfag, språk, historie og mer. Her kan vi kombinere teori og praksis, lære mye som er matnyttig for voksenlivet, og samtidig ha det gøy sammen med de andre!
Read MoreSmoothie kan like gjerne være frokost som et godt mellommåltid. Uansett er det veldig enkelt å lage: To frukter og tre grønnsaker oppi blenderen, og du får både vitaminer, fiber og godt humør tilbake.
Read MoreDette er Geitmyras eget alternativ til guacamole, og vi elsker det! Den irrgrønne mosen passer perfekt til taco, men den kan også brukes som saus til alt mulig annet.
Read MoreBønner er ryggraden i meksikansk matlaging – og det er vel så vanlig å få tacos med bønner oppi, som kjøtt. Bønnene er deilig fyldige i smaken, og mosen kan bli skikkelig spicy og digg med chili, hvitløk, fersk koriander, spisskummen eller andre kryddere.
Read MoreHode, skulder, kne og tå. Ja, du kan bruke hvilken som helst del av grisen til denne retten, men aller best blir den med kjøtt som er litt grovt og har fettmarmorering. De litt grove kjøttstykkene med mye fett trenger mer tid i ovnen. Til gjengjeld blir de ekstremt saftige og gode når de er ferdige. Og de er veldig enkle å tilberede! Sånn som i denne oppskriften.
Read More