Det fantastiske havet! Sommerskole uke 27

Det er noe som heter dårlig vær, men vi bryr oss ikke om det.

Yr sier ustabile værmasser, men for barna på Geitmyra sommerskole har det ingenting å si. Sammen skal de filetere, kokkelere, spise og stifte bekjentskap med havets mangfold og få nye venner.

Sommerskole er lek og moro – og god mat. Men vi sniker inn en hel del ekstra kunnskap. Temaet for sommerskolen er det fantastiske havet. 70% av jordens overflate er dekket av hav og det er vårt største matfat. 

Sammen med barna ser vi på hva som skjer i naturen for at mat skal bli til. Vi snakker om økosystemet i havet, klimaforandringer, livet til mikroorganismer og kompostering. Blant annet. Og så lager vi mat hver dag. Vi veier og måler, baker, koker, steker og smaker. 

I løpet av uka skal barna lære om mattradisjoner, bærekraft, sanking, fremtidas mat, konservering, matsvinn og ikke minst – smak!

Fisk og nye venner på menyen!

Verdens største matfat 

Rundt et digert bord står barna og fileterer makrell. Anders Jarmann lærer dem teknikken som skal til. – Det krever en skarp kniv og litt øvelse, sier Anders. Noen synes det er litt vanskelig og kanskje litt rart, men de fleste synes det er skikkelig moro. Det går også sport i å spise et fiskeøye. 

Filetene skal på grillen og smakes til med urter fra hagen. – God, fersk fisk blir enda bedre med friske urter. All fisk kan stekes, og urter kan du nesten ikke bruke for mye av. Noen urter passer bedre til fisk enn andre, så her må du prøve deg frem og finne din favoritt, sier Anna Werenskiold fra Geitmyra. På grillen ligger sesongens grønnsaker og godgjør seg. Utover uken skal barna også lage fiskesuppe, røyke sin egen fisk og lage en smaksrik fiskecurry. 

Deilige grønnsaker på grillen

Hva vi spiser, forteller mye om omgivelsene, samfunnet og naturen rundt oss. Hvordan påvirker vi mennesker omgivelsene og hva må vi gjøre for å ta vare på mangfoldet og ressursene. Hvordan sørger vi for at det skal bli mat nok i havet til fremtidige generasjoner? 

Rimelig god stemning!

Konservering er spennende 

På Geitmyra jobber vi med ulike konserveringsformer. – Helt siden steinalderen har vi røkt laks i Norge. Det å røyke laks var en av de vanligste måtene å ta vare på den slik at den holdt seg lenge, men nå gjør vi det mest fordi det smaker godt, forteller Anna. 

Barna lærer hvordan de kan lage yoghurt. – Å lage sin egen yoghurt er ikke vanskelig. Du trenger melk, tid og bakterier. Melkesyrebakteriene Lactobacillus bulgaricus og Streptococcus thermophilus spiser melkesukkeret og lager et surt miljø i melken, så skadelige bakterier ikke trives. Det øker holdbarheten. I tillegg smaker det godt, det er billig og veldig bra for fordøyelsen, forklarer Anna. 

Samarbeid og raushet 

På sommerskolen jobber elevene gruppevis og skal i løpet av uken lage mat, rydde, dekke og pynte bordet. Og så skal de selvsagt vaske opp. Underveis blir det rikelig med tid til undring, spørsmål, samtaler og diskusjoner. 

Med sag og hammer skal skolehagen bygges!

Mikkel Funnemark er gartner på Geitmyra og han trenger hjelp til ulike oppgaver i hagen og i skolehagen som ligger like ved. Sammen med Mikkel lager barna også kjevler, fugleskremsel og frøbomber. I løpet av uka er de innom birøkter Kjell og lære om livet i bikuben. Kanskje blir det en smak av honning. 

Det er mye som skjer i løpet av en sommerskoleuke på Geitmyra. Men det blir likevel god tid til å spille badminton, bordtennis, gå på stylter og kjøre trillebårtaxi. Og i hønsegården får Rolex, Mr. Dott, Martha og Kanel mye besøk. 

Hanene Mr. Dott og Rolex får mye kos!

Eller hva med å bare ligge i gresset og se på skyene som driver forbi? Makrellskyer. Slørskyer. Cumulusskyer. Hvorfor heter de det, mon tro!

Takk for besøket! 

Gartnerspire



Følg Geitmyra på Instagram