Kunsten å sprøsteke fisk
Kunsten å sprøsteke fisk
Når vi spør barna på Geitmyra hvordan de liker maten, roper de ofte i kor: «SPRØTT!» Å steke fisk til skinnet blir knasende sprøtt, er kult å kunne få til. Metoden her fungerer like godt på all fisk med litt tjukt skinn, som flyndrefisk, torsk, laks og ørret.
Read More
Gi barna – og deg selv – den beste gaven!
Gi barna – og deg selv – den beste gaven!
Denne boken bør gå rett inn i mat- og helsefaget på skolen, og bør bli gitt alle norske barn til odel og eie. Oppskriftene er så fristende og Geitmyras tilnærming så forfriskende! Denne boken er rett og slett alt man trenger for å spise godt, variert og bærekraftig på ekte, skriver Marit Kolby, ernæringsbiolog og forfatter av boka Hva og når skal vi spise.
Read More
Juniorkokker tar over matserveringa på ungdomshus
Juniorkokker tar over matserveringa på ungdomshus
En ny gruppe juniorkokker er klare for å ta over matserveringen på ungdomskulturhuset Huset på Haugen. Ungdommene har i høst deltatt på kurset Juniorkokk i jobb på Geitmyra hvor de har lært å lage sunn og god mat, samt hvordan å jobbe på et kjøkken og planlegge en meny. Nå er de klare for begynne i jobb.
Read More
Halloween-challenge: SPIS GRESSKARET!
Halloween-challenge: SPIS GRESSKARET!
– Det nifseste med Halloween, er alt matsvinnet. Oktober er høysesong for gresskar. I fjor ble over 200.000 gresskar kjøpt inn til Halloween og nesten like mange gresskar ble kastet like etter. Dét må vi gjøre noe med! Bli med på ukas gresskarchallenge.
Read More
Forelska i gresskaret
Forelska i gresskaret – våre beste oppskrifter
I Disney-versjonen drar Askepott avgårde i et forhekset gresskar for å treffe prinsen. Men jeg har ikke blitt forelsket i prinsen. Jeg er blitt hodestups forelsket i gresskaret.
Read More
Ungdom vil lage sunn møtemat. Kunsten å bytte ut wienerbrød med grønnsakssuppe.
Ungdom vil lage sunn møtemat. Kunsten å bytte ut wienerbrød med grønnsakssuppe.
Geitmyra matkultursenter i Ringsaker og ungdommer fra Brøttum og Moelv synes det er uhørt at deltakerne på Folkehelsekonferansen får servert wienerbrød i pausen og lager gresskarsuppe til 700 helsetopper.
Read More
Osloungdom redder maten - og framtida!
Osloungdom redder maten - og framtida!
Det er potetferie på Østlandet. På Geitmyra matkultursenter for barn er undervisningen byttet ut med matredderkurs. 10 motiverte og engasjerte ungdom er samlet rundt kjøkkenbenken. De skal utdannes til å bli juniorkokker – og matreddere.
Read More
Den store meitemarkjakten
Den store meitemarkjakten
Tenk at marken puster med huden og noen arter kan bli seks meter(!) lange. Meitemarken har ikke øyne, og kan spise opp til 20 ganger sin egen kroppsvekt - hver dag! I undervisningsopplegget Spiselig naturfag på Geitmyra, utstyrer vi elevene med spade når vi utforsker jorda og det yrende livet under bakken.
Read More
Oslos nye besøksdrivhus – en snikkikk
Oslos nye besøksdrivhus – en snikkikk
– Det skal bugne av barn, undring, kunnskap, smaker, liv, mat, rare lukter og spennende opplevelser i besøksdrivhuset i Geitmyra skolehage, sier Renate Fugleseth, daglig leder ved Geitmyra matkultursenter i Oslo.
Read More
Spis gresskaret!
Spis gresskaret!
Visste du at det blir solgt nesten 1000 tonn halloweengresskar hver høst og at nesten halvparten blir kastet i søpla!? Det er skummelt det! Vi har samlet våre favorittoppskrifter med gresskar som ingrediens, for gresskaret kan brukes til mye mer enn bare som utskårne figurer på allehelgensaften.
Read More
Haneslakt på timeplanen
Haneslakt på timeplanen
– Spiser man kjøtt, må man innse at det krever at dyr må dø, forklarer Gyro Knutsdotter Homme. Hun og kollegaene på Geitmyra Ringsaker matkultursenter for barn tar elevene med på haneslakt for å vise hvor maten kommer fra.
Read More
Åpent på Geitmyra – første kursdag
Åpent på Geitmyra – første kursdag
– Dette har jeg gledet meg til, sier Julia (11). Hun har vært på sommerskole på Geitmyra og er nå tilbake for å få med seg matkursene som arrangeres hver mandag.
Read More
Juniorkokkene på Kavliprisen
Juniorkokkene på Kavliprisen
En nervøs, men gira gjeng ungdommer ser over borddekkingen, øver på å balansere serveringsbrett og retter på forstykker og holdningen. Det er like før alvoret begynner. Etiketten er godt terpet inn når juniorkokkene fra Geitmyra skal servere Kavlipris-vinnerne og selveste Hans Majestet Kongen på bankettmiddag i rådhuset.
Read More
Geitmyra og Bjertnes & Hoel fikser potetene til kongen
Geitmyra og Bjertnes & Hoel fikser potetene til kongen
– Dette er nesten som å være på skattejakt! Nora, Emilie og Felix er med Lars Bjærtnes i åkeren til Bjernæs og Hoel for å ta opp poteter. Potetene skal serveres under middagen som regjeringen inviterer til på rådhuset i Osloi anledning Kavli-prisen 6. september.
Read More
Barna fra Geitmyra Ringsaker maler mel til kongen
Barna fra Geitmyra Ringsaker lager mel til kongen
I speltåkeren på Ousdal Gård på Nes står det en gjeng og skjærer korn. Kornet skal males til mel. Melet skal brukes til å bake brødet som skal serveres når regjeringen inviterer til middag på rådhuset i Oslo i anledning Kavli-prisen 6. september.
Read More
Geitmyra Kristiansand fisker brosme til kongen
Geitmyra Kristiansand fisker brosme til kongen
– Det er veldig kult å se hvordan ting skjer på fiskebåt! August (12) og Jeppe (12) er med fiskebåten Bluebird 2 og kaptein og fisker Arild Bergersen ut for å fiske brosme. Brosmen skal på bordet når regjeringen inviterer til middag på rådhuset i Oslo i anledning Kavli-prisen 6. september.
Read More
Geitmyra Credo og Skjølberg Søndre lager smør til kongen
Geitmyra Credo og Skjølberg Søndre lager smør til kongen
– Dette smøret ser ut som gull! På Skjølberg Søndre Økokretsløpsgård er stemninga god. Barna skal melke kuene og kinne smør. Og smøret de lager skal serveres når regjeringen inviterer til middag på rådhuset i Oslo i anledning Kavli-prisen 6. september.
Read More
Fargefest på festningen
Fargefest på festningen
– Dette er virkelig verdens kuleste dag, sier Miriam (5). Hun står med en lilla blomkålbukett i hånda. Det er den fineste blomkålen hun har sett. I løpet av få timer hadde flere tusen barn spist seg gjennom hele planten – fra frø til blomst og frukt. Og imellom - rot, stilk og blader.
Read More
Det beste skal på bordet med kongen på besøk!
Det beste skal på bordet med kongen på besøk!
Det plukkes poteter, fiskes brosme, males mel, høstes grønnsaker og kinnes smør. Barna fra Geitmyra hjelper til når Kavli-prisen skal deles ut 6. september. Og hvem er det som skal servere kongen? Juniorkokkene fra Geitmyra.
Read More
Enda flere – men fortsatt mange igjen!
Enda flere – men fortsatt mange igjen!
Geitmyra blir 11 år i september. Det har vært elleve år med rivende utvikling. Fra oppstarten på Geitmyra i Oslo med ett klasserom – til to – til etableringen av nye sentre i Ringsaker, Kristiansand og Trondheim. En engasjert gjeng jobber hver dag for at barna våre skal få muligheten til å lage – og spise – god mat som gjør godt.
Read More