Det beste skal på bordet med kongen på besøk!
Det plukkes poteter, fiskes brosme, males mel, høstes grønnsaker og kinnes smør. Barna fra Geitmyra hjelper til når Kavli-prisen skal deles ut 6. september. Og hvem er det som skal servere kongen? Juniorkokkene fra Geitmyra.
Ta en potet
– Dette er nesten som å være på skattejakt! Nora, Emilie og Felix er med Lars Bjærtnes i åkeren til Bjernæs & Hoel for å ta opp poteter.
Barna graver frem potetene og det er mange av dem. Lars trollbinder dem med potetkunnskap. Han forteller om odling, om morpoteten, om dyrking og om jorda. Med seg på veien får de fortellinger om bærekraft. På Bjertnæs og Hoel er samarbeidet med naturen viktig. Her dyrker de grønnsaker og poteter for alle som bryr seg om gode råvarer og hvordan disse er laget.
– Vi spiser potetene med skallet på. Det er her alle næringstoffene ligger, forteller Lars til barna. – Jeg liker å mose dem, sier Emilie. Alle tre spiser mye poteter hjemme.
Lars holder fram en potet som ser helt annerledes ut. Den er rosa med lyse prikker. – Dette er en potet som bare finnes her, forteller han. Foreløpig har ikke sorten noe navn, men han utfordrer barna til å komme med forslag. Felix er ikke vond å be.
Det nærmer seg slutten av potethøstinga. – Men vi kan jo ikke slutte nå, roper Emilie. – Dette er jo så gøy!
Spøkelsesteiner og trollkrabber
– Det er veldig kult å se hvordan ting skjer på fiskebåt! August (12) og Jeppe (12) er med fiskebåten Bluebird 2 og kaptein og fisker Arild Bergersen ut for å fiske brosme på Lindesnes.
I strålende sol, men med relativt store bølger, drar den lille gjengen ut for å hente mat til kongens bord. Det blir en lang og lærerik dag med fisking, brosmeteiner og ikke minst spøkelsesteiner – med mange trollkrabber i. – Det er flott å ha med seg barna. Det er moro at de er så nysgjerrige og engasjerte, sa Arild. – Dette er kjempegøy! Det morsomste er å filetere, stemte gutta i.
Åtte potter rømme, fire merker smør
– Dette smøret ser ut som gull! På Skjølberg Søndre Økokretsløpsgård er stemninga god. Barna skal melke kuene og kinne smør.
Skjølberg Søndre Økokretsløpsgård drives av Elin Östlund og Carl Erik Skjølberg. – Vi tror at sunn jord gir sunn og smaksrik mat for både mennesker, dyr og planter. Vår jobb er å ta vare på jorda, og drive et jordbruk som fungerer sammen i et velfungerende kretsløp, og skape en gård som er et knutepunkt for mat og kultur, forteller Carl Erik. – Vi driver en kretsløpsgård der vi dyrker mangfold, i jorden, på jorden og over jorden – i godt samspill mellom mennesker, planter og dyr!
Gi meg brød med smør på!
I speltåkeren på Ousdal Gård på Nes står det en gjeng og skjærer korn. Kornet skal males til mel. Melet skal brukes til å bake brødet som skal serveres under middagen.
– Først er kornåkrene svarte. Så spirer det og blir skikkelig grønt. Og plutselig – når skolen starter – så er alt kornet gult, sier Leonora Boye (12).
Ousdal gård drives av Heidi Hemstad og ektemannen Gunnar Martinsen. Respekt for det gamle og kunnskap om det nye, er bærende for alt de gjør. De driver økologisk og har 900 mål med korn, 200 mål gress, 1100 mål skog og 40 ammekyr. Stolthet over å produserer økologiske kvalitetsråvarer og muligheten til å gjøre det enda bedre i morgen, er en viktig drivkraft. – Vi ønsker å lage mat vi selv vil spise og sørge for at Ousdal er en bærekraftig gård for fremtidige generasjoner.
– Tenk at kornet egentlig er et gresstrå, sier Marte Slåtnes Wold (12).
Etikettetrening med juniorkokkene
– Inn fra høyre og ut fra venstre, instruerer lederen for juniorkokkene på Geitmyra, Selje Lyngset. Det er en spent gjeng som sitter rundt bordet. Det er bare dager til de skal servere under regjeringens middag i anledning Kavli-prisen. Og kongen kommer. Helt sikkert.
Ove, bankettkelner på Bristol er også med når de ni juniorkokkene skal læres opp i etikette. Rak rygg, hender på plass, tallerkengrep og mye latter. – Det er viktig å smile, sier Ove. Det er ikke et problem for denne gjengen som kommer fra bydel Sagene, St. Hanshaugen og Grorud.
– Hva er det verste som kan skje, spør Ove. – Å miste maten! – Det skjer hver dag, beroliger Ove dem. – Å søle maten i nakken på gjesten! – Ja, det er litt verre, innrømmer Ove.
Ord som kuvert, hovmester og briefing blandes med treningstips, skoletur og fotballspillere. – Der sølte du saus, sier Ove. Tallerkenen er fylt med vann for å øve på å bære rett og sette den fra seg uten å søle for mye.
JUNIORKOKK I JOBB er et prosjekt som har som mål å lære ungdom å lage sunn og god mat til andre. Geitmyra tilbyr ungdom matkurs, arbeidstrening og betalt arbeid. De lærer seg å lage sunn og god mat, ta gode valg både for seg selv, andre og for jorda vi bor på. Det er matglede, livsmestring, folkehelse og bærekraft!
Siden oppstarten av prosjektet i 2020 har Geitmyra utdannet nærmere 50 juniorkokker fra hele Oslo. Motivert ungdom fra øst til vest har kutta kilovis med grønnsaker, laget hauger av knekkebrød og spist mangfoldige kilo fisk. I tillegg har de inspirert og videreformidlet til mange hundre barn, unge og voksne i eget nærmiljø og på åpne arrangementer i regi av Geitmyra. Samtidig inviteres de også til større arrangementer for å lage mat og servere: Mat- og helsekonferansen, Sentralen (festival), Miniøya, Embla Food Award, Vippa og nå altså på Kavli-prisen som går av stabelen 6. september.
– Det er ikke lov med caps under middagen, formaner Selje når det nærmer seg slutten. Også hettegenseren må av. – Ja, det må ikke se ut som vi skal rane kongen, ler en av gutta.