Geitmyra og Bjertnes & Hoel fikser potetene til kongen

Rimelig god stemning i åkeren!

– Dette er nesten som å være på skattejakt! Nora, Emilie og Felix er med Lars Bjærtnes i åkeren til Bjernæs & Hoel  for å ta opp poteter. Potetene skal serveres under middagen som regjeringen inviterer til på rådhuset i Osloi anledning Kavli-prisen 6. september. 

Barna graver frem potetene og det er mange av dem. Lars trollbinder dem med potetkunnskap. Han forteller om odling, om morpoteten, om dyrking og om jorda. Med seg på veien får de fortellinger om bærekraft. På Bjertnæs & Hoel er samarbeidet med naturen viktig. Her dyrker de grønnsaker og poteter for alle som bryr seg om gode råvarer og hvordan disse er laget. 

– Vi spiser potetene med skallet på. Det er her alle næringstoffene ligger, forteller Lars til barna. – Jeg liker å mose dem, sier Emilie. Alle tre spiser mye poteter hjemme. 

Lars holder fram en potet som ser helt annerledes ut. Den er rosa med lyse prikker. – Dette er en potet som bare finnes her, forteller han. Foreløpig har ikke sorten noe navn, men han utfordrer barna til å komme med forslag. Felix er ikke vond å be. 

Det nærmer seg slutten av potethøstinga. – Men vi kan jo ikke slutte nå, roper Emilie. – Dette er jo så gøy! 

Om noen dager er det altså de kongelige, prisvinnere og regjeringen som skal få gleden av perlepotetene fra Bjertnæs og Hoel – plukket av barna fra Geitmyra. Og hvem er det som skal servere dem? Juniorkokkene fra Geitmyra. 


ArtikkelMona Ekkavliprisen