Barna fra Geitmyra Ringsaker maler mel til kongen

I speltåkeren på Ousdal Gård på Nes står det en gjeng og skjærer korn. Kornet skal males til mel. Melet skal brukes til å bake brødet som skal serveres når regjeringen inviterer til middag på rådhuset i Oslo i anledning Kavli-prisen 6. september. 

Midt i matfatet! Foro: Stian Thorvaldsen / Playroom

– Først er kornåkrene svarte. Så spirer det og blir skikkelig grønt. Og plutselig – når skolen starter – så er alt kornet gult, sier Leonora Boye (12). 

Ousdal gård drives av Heidi Hemstad og ektemannen Gunnar Martinsen. Respekt for det gamle og kunnskap om det nye, er bærende for alt de gjør. De driver økologisk og har 900 mål med korn, 200 mål gress, 1100 mål skog og 40 ammekyr. Stolthet over å produserer økologiske kvalitetsråvarer og muligheten til å gjøre det enda bedre i morgen, er en viktig drivkraft. – Vi ønsker å lage mat vi selv vil spise og sørge for at Ousdal er en bærekraftig gård for fremtidige generasjoner. 

Geitmyra Ringsaker ligger bokstavelig talt midt i matfatet. Hver eneste dag spiser barn og voksne over hele landet mat som kommer fra Ringsaker. Fløten i kaffen, svinesteken med poteter og kornet i matpakkebrødet er resultatet av stolte, dyktige jordbrukere i Ringsaker. 

– Vi jobber for at barna skal bli stolte av stedet de kommer fra og vi brenner for å gi barn og ungdom jordnær og praktisk kunnskap om mat. Forståelse og innsikt om mat og matproduksjon er livsviktig i et folkehelseperspektiv og i den bærekraftige sammenhengen for en grønn framtid, sier Gyro Knutsdotter Homme som jobber som daglig leder på Geitmyra Ringsaker. 

– Tenk at kornet egentlig er et gresstrå, sier Marte Slåtnes Wold (12). Og om noen dager er det altså de kongelige, prisvinnere og regjeringen som skal få gleden av melet  – malt av Leonora og Marte. Og hvem er det som skal servere dem? Juniorkokkene fra Geitmyra. 

Kakekunst på høyt nivå! Foro: Stian Thorvaldsen / Playroom

Det beste skal på bordet! Foto: Stian Thorvaldsen / Playroom


ArtikkelMona Ekkavliprisen