Smaken av jul
Den norske jula lukter av krydder! Det er kanel på risengrynsgrøten, kardemomme i baksten, nellikspiker i sylta og safran i lussekattene. For oss er det smakene av noe kjent og kjært – av norske mattradisjoner som har vært med oss i mange hundre år.
Krydderne forteller også en historie om hvor internasjonale norske mattradisjoner er. Krydder var en av de første globale handelsvarene, og gjorde matlagingen mer spennende. Samtidig har de vært med på å gjøre verden mindre. Smaken av krydder danner usynlige bånd mellom oss og matkulturen til folk som lever eller kommer fra andre siden av kloden.
Når vi lager julemat her på Geitmyra, er det med klassisk norsk julemat – og smaker fra hele verden. Vi lager to typer klassisk julesild med ulike krydder og karri, pepperkakene krydrer vi litt ekstra. Vi lager julepølse med krydder (og rosin). Varm deg på Geitmyra-gløggen med kanel, nellik og muskat. Lag gjerne litt ekstra og gi bort i julegave. Alle liker det!
God jul fra oss på Geitmyra matkultursenter for barn!
De beste gavene - er spiselige!
Det finnes ikke noe bedre enn hjemmelagde, spiselige gaver. Her har vi samlet smakfulle oppskrifter som varmer hjertet og gleder ganen, og passer perfekt å gi i gave!
Hjemmelagde pepperkaker – krydret og ekstra krydret
Det er ikke alle pepperkakeoppskrifter som faktisk har pepper. Og det er jo i grunn litt rart! Vi lager en tradisjonell oppskrift med pepper og de krydderne som skal være i de beste pepperkakene. Vi lager også dobbeltpeprede pepperkaker, og med ekstra ingefær.
Geitmyras eplegløgg
Hvorfor begyntet vi egentlig med den underlige, sirupsaktige tomtegløggen? La heller barna lage årets gløgg med julekrydder og jus av gode, norske epler. Enkelt, hyggelig og skikkelig godt!
Ta vare på småfuglene i vinterkulda
Når det er vinter og kaldt er det viktig at småfuglene som ikke drar sørover har noe å spise på, og det er viktig for dem å få i seg litt fett. På Geitmyra lager vi meiseboller til småfuglene. Det gir masse energi til småfuglene gjennom den kalde vinteren.
Smaken av jul
Den norske jula lukter av krydder! Det er kanel på risengrynsgrøten, kardemomme i baksten, nellikspiker i sylta og safran i lussekattene. Når vi lager julemat her på Geitmyra, er det med klassisk norsk julemat – og smaker fra hele verden. Se våre juleoppskrifter her.
Krydder hører jula til
Felles for alle typer krydder er at de gir maten vi lager særpreg og ekstra smak. Ofte kan en smak minne oss om en årstid, en hendelse, en ferie eller en høytid. Slik er det ikke minst med jula, der en viktig del av tradisjonen er nettopp lukten av krydder når vi baker, sylter sild, lager pølser eller byr på gløgg. Her har du en oversikt over krydder som hører jula til.
Geitmyras adventsfrokost
Adventstid. Denne fine ventetida. Sett av tid til å lage – og spise – en deilig adventsfrokost. Ta med barna på forberedelsene og inviter gjerne inn naboen.
Gi barna – og deg selv – den beste gaven!
Denne boken bør gå rett inn i mat- og helsefaget på skolen, og bør bli gitt alle norske barn til odel og eie. Oppskriftene er så fristende og Geitmyras tilnærming så forfriskende! Denne boken er rett og slett alt man trenger for å spise godt, variert og bærekraftig på ekte, skriver Marit Kolby, ernæringsbiolog og forfatter av boka Hva og når skal vi spise.