Julesild
Sild hører julen til, og hjemmelaget smaker best! Her har du et par varianter å velge mellom. Til alle disse sildeoppskriftene trenger du en eddiklake. Husk at spekesildfiletene bør vannes ut før de legges i laken.
EDDIKLAKE
4 dl vann
3 dl sukker
2 dl 7% eddik
Framgangsmåte
Ha vannet i en kjele og kok opp ingrediensene. La det koke til sukkeret er oppløst, avkjøl. Filetene marineres i denne laken over natten.
KARRISILDESALAT
Ingredienser
4 ss sukker
2 nellikspiker
1 laurbærblad
8 spekesild fileter i biter, marinert over natten i eddiklake
2 ss rapsolje
1 ss karri
2 grønne epler, kuttet i små terninger
4 kokte poteter i små terninger
Flatbrød
Framgangsmåte
Stek karrien i olje og tilsett epler og poteter. Fres i 3 minutter og avkjøl i en romslig bolle.
Tilsett silda og tynn ut med litt syltelake.
La salaten stå natta over og smak til med sukker, salt eller eddik.
Server med flatbrød til.
KRYDDERSILD
Ingredienser
4 sildefileter i biter
Eddiklake, se oppskrift over
2 små løk, rå i skiver
Saften fra 1 klementin
Krydder: laurbærblader, nellik, pepper, anis og allehånde.
Framgangsmåte
Finn frem steriliserte glass, og legg sild, løk og krydder lagvis. Ha i klementinsaften underveis.
Hell laken over.
La det stå kaldt i minst et døgn før bruk.
Steriliserte glass
Vask glassene helt rene, skyll dem godt og ha glassene 10 minutter i stekeovnen på 100 °C. Glassene skal være helt tørre. Fyll glassene helt opp med lake og ha på lokk.